Wiebes verslaat Balsamso en Brennauer na brons

Nederlands Nieuw Europees Kampioen op de weg

De eindsprint van de wegwedstrijd EK Dames | Foto: Cor Vos

21-08-2022 | (RSN) — Lorena Webbs won het goud in de Europese wegwedstrijd voor dames. De Nederlandse favoriet versloeg wereldkampioen Elisa Balsamo uit Italië op de 128,3 km lange run van Landsberg am Lech naar München in de sprintrace op Odeonsplatz en volgde daarmee landgenote Elaine van Dijk. Daarnaast pakte de 23-jarige het vierde Nederlandse EK op rij.

In de laatste race van haar carrière miste Lisa Brenauer net een bronzen medaille. Voor de 34-jarige uit Kempten, die wat laat aan haar sprint was begonnen, bereikte Balsamsoe-coureur Rachel Barbieri de finish en Brenauer zakte naar de vierde plaats. De Oostenrijkse Christina Schweenberger kwam op de tiende plaats. Europees kampioen Marilyn Rosser uit Zwitserland behaalde de 17e plaats.

Zo verliep de wedstrijd:

Leah Lin Teutenberg, Juliette Lapus en Sheila Gutierrez gingen de laatste ronde van de 13 km in met een verschil van ongeveer 15 seconden. Het veld onder leiding van de Nederlandse vrouwen was de hoofdgroep van drie mannen en nog drie kilometer te gaan. In de laatste twee kilometer vormden Nederland, Duitsland en Italië hun sneltreinen vrijwel gelijktijdig voordat de Italianen in de laatste kilometer de leiding namen.

Wiebes sprong in de laatste meters op het achterwiel van Balsamo en duwde Brennauer uit de situatie. Kort daarna openden de favorieten de race en dwongen Balsamo vanaf de Barbieri-stroom aan te pakken. De twee veel sterkere coureurs op het veld hadden eindelijk een krachtig duel waarin Wiebes slechts enkele centimeters zegevierde op haar rivaal.

READ  Fietsen - Cottbus - De elite van de wereld ontmoet elkaar tijdens de Grand Prix van Duitsland - Sport