Wereldkampioenschap handbal 2023: Duitsland bereikte de kwartfinales

Het Duitse nationale team handhaafde zijn onberispelijke staat van dienst op het WK handbal: om 33:26 (15:12) tegen de machtige Nederlanders vierden de Europese kampioenen van 2016 hun vijfde overwinning in vijf wedstrijden, waarmee ze vroeg in de kwartfinales stonden.

Focus spelmaker: ook Juri Knorr liet zich niet afremmen door Oranje.
imago-afbeeldingen

Na vier overwinningen uit vier partijen wachtte de DHB-selectie in Katowice een soort Masters-proef. Met Nederland maakte de ploeg van bondscoach Alfred Gislason kennis met een van de spannendste ‘ontwikkelingslanden’ van dit moment in de handbalwereld. Met de overwinning op zaterdagavond had Oranji de kans om de kwartfinales in handen te houden.

De Duitse buurman begon met evenveel vertrouwen aan de wedstrijd en gaf meteen blijk van zijn ongelooflijke snelheid. Ondanks alle voorbereiding leek het DHB-team verrast en een beetje nerveus. In de aanval namen de jongste leden van het team de verantwoordelijkheid: Juri Knorr duwde 2016 Europees kampioen Julian Koster, ook al lukte niet alles.

Wolf zit al op 44 procent

In de 10e minuut brak landsdoelman Andreas Wolf voor het eerst uit toen hij een strafschop van zeven meter van Kai Smits uit Magdeburg pareerde. Knorr bleef de leidende speler en loste een nette strafschop (7:6, min. 16). Toen de stand 8:10 was, nam de bondscoach van Nederland, Staffan Olsson, een time-out, die een kortstondig effect had (10:10).

Maar de wilde jonge mannen van het Duitse team reageerden onmiddellijk en Koster en Knorr kwamen opnieuw op de scorelijst (13:10, 27). Wolfe wordt steeds sterker op doel en heeft bij zijn achtste redding al een indrukwekkend slagingspercentage van 44 procent behaald. Tijdens de rust had NBD’s keuze 15:12 voorsprong.

READ  'Hij houdt niet van mensen die bedrogen worden': Groot Schumacher-probleem

Na het wisselen van team barstte er een plotseling gebrul los, het eerste doelpunt viel drie minuten later – en natuurlijk nam Knorr opnieuw de leiding. Holland was geneigd fouten te maken en had niet het nodige geluk van hun kant. Kort voor aanvang van de 40e minuut scoorde Nederland het eerste (!) doelpunt na een doorbraak van Smits.

Finaleronde tegen Noorwegen

De keuze van DHB stond om 20:13 bovenaan, Patrick Grotzky schakelde over naar de rechtervleugel, die in zo ongeveer alles slaagde – scherpe hoeken, blokken, technische schuine worpen. De stemming op de bank en op de tribunes kookte en de zaal in Katowice was in handen van de Duitsers. Oranje gaf echter niet lang op en verkleinde de achterstand naar 16:21 (42). Voor aanvang van het laatste kwartier was de voorsprong wederom acht doelpunten, waardoor Olson de tweede time-out moest tellen (24:16).

De verdediging van Wolff werd daardoor heel wakker gehouden, waardoor Nederland daar niet echt meer van mocht proeven. Toen Wolf – die terecht werd uitgeroepen tot ‘Man of the Match’ – in de 52e minuut de derde strafschop van de underdog nam en Kai Hafner die terugbracht naar 28:20, werd een voorlopige beslissing genomen. Uiteindelijk was het 33:26 – de vijfde overwinning in de vijfde wedstrijd van het WK. Duitsland boekte het kwartfinaleticket en boekte het ticket voor Noorwegen, dat eerder won van Qatar.

De opmerkelijke flow van het Duitse nationale team wordt op de proef gesteld in de ‘Main Final Round’: op maandagavond (20.30 uur, live! op Kicker) nemen de volgers van Gislason het op tegen Noorwegen, dat ook al hun vijf wedstrijden in Polen heeft gewonnen . Maar in de kwartfinales wachten beide teams enorme obstakels.

READ  Prins Harry + Hertogin Meghan: Ze zouden dolgraag de nieuwe Obama willen zijn

Nederland – Duitsland 26:33 (12:15)

Holland: Ravensbergen 1, A. Versteijnen – Smits 6, L. Steins 5, Ten Velde 4/1, Baijens 2, Benghanem 2, Schagen 2, Stavast 2, Versteijnen 2, Adams, Boomhouwer, Jansen, Kooijman, Schoenaker, Sluijters
Duitsland: Perlem (Rijn Neckar-Lewin), Wolf (KS Kelsey) – Knorr (Rijn Neckar-Lewin) 9/6, Grotzky (Rijn Neckar-Lewin) 5, Jolla (SG Flensburg-Handwitt) 4, K Hafner (MT Melsungen) 4 , Köster (VfL Gummersbach) 4, Steinert (HC Erlangen) 2, Ph.D. Weber (SC Magdeburg) 2, Kohlbacher (Rhein-Neckar Löwen) 1, Mertens (SC Magdeburg) 1, Witzke (SC DHfK Leipzig) 1, Dahmke (THW Kiel), Drux (Foxes Berlin), Ernst (SC DHfK Leipzig), M’Bengue (Bergischer HC)
heersen: Jesper Madsen (Denemarken) / Mads Hansen (Denemarken)