Türkiye verliest van Nederland in de kwartfinales van het EK

Olympisch Stadion van Berlijn

Audio: WDR | Martina-mes | 6 juli 2024 | afbeelding: imago/ibner

Het bezoek van de Turkse president Erdogan was geen succes. Türkiye verloor de kwartfinales van het EK in Berlijn van Nederland, dat zichzelf beloonde met een sterke prestatie in de tweede helft. Het ‘Wolf Salute’-schandaal werpt een schaduw over het spel.

De nerveuze Nederlanders bereikten de halve finales van het EK in de Turkse ketel in Berlijn en sloegen Turkije uit het toernooi na een ‘wolfsgroet’-schandaal. De ploeg van Ronald Koeman won dankzij een verbeterde prestatie in de tweede helft de zeer spannende kwartfinaletitel in het Olympiastadion in Berlijn met 2-1 (0-1) en mag dus blijven hopen op de tweede EK-titel op Duitse bodem na 1988. .

Onder meer Samit Akaydin (35e minuut), die Merih Demiral verving, die geschorst was vanwege de “wolfsgroet”, in de basisopstelling, gaf de Turken de leiding voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de voormalige Duitser. Internationale speler Mesut Özil. Stefan De Vrij (70) en een eigen doelpunt van Mert Muldaur (76) zetten de wedstrijd op zijn kop en zorgden voor een levendig oranjefeest. De Engelsen, die tot nu toe niet overtuigend zijn, wachten woensdag in de halve finales. In blessuretijd kreeg de Turkse bank de rode kaart.

Voor de Turken kwam het EK ook op sportief vlak tot een bitter einde na politieke onrust over een zeer controversiële ‘wolfsgroet’-viering van Demiral, die vervolgens een schorsing van twee wedstrijden kreeg. Ze trotseerden al vroeg de druk en waren lange tijd de iets betere ploeg. Hun droom om voor het eerst in 16 jaar de halve finales van het EK te bereiken, verpesten ze door een gebrek aan concentratie in de slotfase.

Özil volgt Erdogan op

Erdogan, die alleen naar Berlijn reisde om de wedstrijd bij te wonen, droeg een donker pak en een rode stropdas en bekeek de wedstrijd met zijn vrouw Emine op de VIP-tribunes, terwijl voormalig Duits international Mesut Özil direct achter hem zat. Voor zich zien ze ook het aantal Turkse fans dat de wolvengroet bracht toen het volkslied werd gespeeld.

De politie had de mars van de fans naar het stadion eerder voortijdig beëindigd omdat Turkse fans voortdurend de wolvengroet brachten. De fanmars “is geen platform voor politieke boodschappen”, schreef de politie aan SMS X.

Ook geen EK-wedstrijd, de UEFA besloot Demiral te verbieden. De 26-jarige toonde tegen Oostenrijk het symbool ‘Grijze Wolven’. Dit is wat aanhangers de extreemrechtse ‘Ulkoko-beweging’ noemen, die wordt gecontroleerd door het Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet in Duitsland. Dit alles maakte het spel met hoge inzetten nog spannender.

De enthousiaste Turken, de vrolijke Nederlanders

De Turken kwamen met veel uitdaging aan de wedstrijd. Coach Vincenzo Montella verklaarde: “We zullen enthousiaster en trotser zijn”, maar tegelijkertijd vroeg hij zijn spelers ook: “We moeten onze emoties matigen.”

De beginfase liet zien hoe belangrijk dit evenwicht is. De Nederlandse aanval met de lastige Cody Jacobo, Xavi Simons en Memphis Depay snelde met grote snelheid richting het doel van de tegenstander, maar zag er vaak heel speels uit. De Turken verdedigden met kracht en passie en hadden sinds het midden van de eerste helft meer balbezit.

Er ontstond ook gevaar door spelhervattingen van Hakan Calhanoglu, die na een schorsing door een gele kaart terugkeerde naar het centrale middenveld naast Dortmund-speler Salih Ozcan. Hier is het resultaat: na een hoekschop van de voormalige Bundesliga-professional bereikte de bal Arda Guler en de 19-jarige stuurde doelpuntenmaker Akidin met een speciaal ontworpen voorzet naar het hoofd. Demiral klapte en lachte op de tribune, maar maakte geen volgend provocerend gebaar.

Weghorst blaast het Oranje-spel nieuw leven in

De Nederlander Koeman reageerde bij rust door superjoker Wout Weghorst in te schakelen in de plaats van de teleurstellende Steven Bergwijn. Weghorst, die vorig seizoen werd uitgeleend aan Hoffenheim, zorgde ook voor meer impuls in het aanvallende spel van Oranje. De Turken waren nu minder aanvallend en hadden dankzij een vrije trap vanaf de paal van Guler (56e) en Kenan Yildiz (65e) een goede kans op de 2-0. Maar toen kwam de succesvolle comeback voor de Nederlanders, die in de slotfase veel beter waren. Ze weerstonden de Turkse aanval en vooral doelman Bart Verbruggen maakte het beslissende verschil.