Senegal vs Nederland: uiteindelijk vierde Van Gaal feest – Sport

Toen alles op 0-0 leek te staan, kreeg Frenkie de Jong een idee. De Nederlandse spelmaker, die in de eerste helft de beste kans van zijn ploeg verspeelde, zat ineens zonder tegenstander. Bijzonder, want de Senegalezen werkten de hele wedstrijd hard aan met name De Jong. Maar in de 85e minuut was er niemand, De Jong keek, zag Cody Jaco, en slaagde erin de bal perfect naar zijn hoofd te spelen. Edouard Mendy, anno 2021 nog een keeper van wereldklasse, miste de bal on the fly en zag er niet goed uit, net zoals hij er te laat goed uitzag 2-0: Davy Claassen zette in de 98e minuut de eindstand om. Na Mendy neergeschoten door Memphis Depay high five spits.

De fouten van Mendy waren een van de factoren in wat een erg close spel was, de andere was een typisch Louis van Gaal-idee. Omdat de Bond-coach een man genaamd Andres Nobert in zijn doel plaatste. Op 28-jarige leeftijd had hij nog nooit een interland bereikt en slechts 32 wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie gespeeld. Maar hij is 2,03 meter lang. En met al zijn 203 cm verhinderde de rookie in de 86e minuut de gelijkmaker om er 1-1 van te maken toen hij vanuit een hoekschop vanuit Pape Gueye naar binnen volleyde.

Beide ploegen beginnen met zwakke wisselspelers. In het spel merk je daar lange tijd niets van.

Allereerst ging dit spel over wie of wat er niet was. Sadio Mané, de beste speler van Afrika en de beste speler van Senegal, is uitgeschakeld na een blessure voorafgaand aan het toernooi. De ‘One Love’-aanvoerdersband ontbrak ook – Nederland en hun aanvoerder Virgil van Dijk wilden hem ook dragen, maar vielen net als de andere zes landen onder FIFA-verboden op korte termijn. De kwakkelende Memphis Depay, de beste spits van Nederland, was er in eerste instantie niet bij, waardoor de minder bekende Vincent Jansen (Royal Antwerp) doorbrak in de kleuren van Marco van Basten, Robin van Persie en Ruud van Nistelrooy. Vervolgens gaf hij een optreden dat niet verder bijdroeg aan zijn roem, 60 minuten na de entree van Depay.

READ  De Nationale Ploeg: De Nations League zoekt de eerste winnaar - Duitsland ontbreekt

De wedstrijd was ook een duel tussen twee coaches, die allebei op hun eigen manier iconische figuren in het voetbal zijn. Aan de ene kant was natuurlijk aanwezig in oranje pak en stropdas Bonds-coach Louis van Gaal, die voor de wedstrijd nog eens zei dat zijn ploeg een goede kans maakte op het wereldkampioenschap. Van Gaal wilde er zeker van zijn dat zijn zelfvertrouwen werd opgemerkt door journalisten en voegde eraan toe: “Niet veel coaches zouden dat durven zeggen. Ik wel.”

Aan de andere kant is Aliou Cisse, in een grijze hoodie en wijde grijze broek en hoed, sinds 2015 coach van het Senegalese nationale team en uiterlijk sinds het winnen van de Afrika Cup dit jaar een volksheld. Foto’s van Sisi die door de hoofdstad Dakar rijdt, met de trofee in een bus, zijn over de hele wereld verspreid.

Ismaila Sarr, de Engelse Second Division-speler, heeft vaak gevaarlijke taferelen geschilderd voor Senegal.

De eerste evenwichtige wedstrijd in het WK werd ontwikkeld in het onverkochte Al-Thumama-stadion, ten zuiden van Doha, en omdat beide teams graag vooruit spelen, gebeurde er iets. Boulay Dia uit Senegal kreeg meteen zijn eerste kans, Elftal had na drie minuten op voorsprong kunnen komen, een schot van Steven Bergwijn werd fout begaan en de kopbal van Daley Blind stuiterde na 17 minuten op de paal. De Engelse Division Two-speler Ismaila Sarr zorgde keer op keer voor gevaarlijke taferelen voor Senegal, maar alleen een kopbal van Van Dijk had Sarris na 25 minuten kunnen voorkomen dat hij de verre hoek bereikte.

READ  Argentinië en Kroatië plaatsten zich grotendeels voor de halve finales

Verder vormden twee scènes van De Jong de eerste helft. Na een tegenaanval van de Nederlander was hij bijna vrij om de wedstrijd af te maken, maar dribbelde en miste de grootste kans. Hij dribbelde vervolgens zijn eigen strafschopgebied in en wilde door de grotere gevarenzone direct voor het doel een pass spelen voor Van Dijk – die door zijn gevaar de riskante manoeuvre niet zag aankomen en direct de bal verloor. Senegal greep de kans niet aan.

De rookie Noppert had aanvankelijk weinig te doen en dat kwam ook doordat Van Gaal al zijn verdedigingstorens in één keer het veld opstuurde. Van Dijk, Matthijs de Ligt van Bayern München en Nathan Ake van Manchester City vormden de centrale verdedigers omdat Van Gaal Oranje in de 5-3-2 liet spelen, terwijl de 4-3-3 al in de grondwet staat. Misschien was dit de reden voor het gebrek aan vermogen van Orangi bij de start. In de tweede helft vormde met name Van Dijk een gevaar toen hij 1.93 m in de bochten had. Ook Senegal kreeg te maken met het feit dat Cheikhou Kouyaté uit de wedstrijd moest worden gehaald. het veld.

De wedstrijd was uiteindelijk ook slecht nieuws voor Qatar. Het gastland was al overweldigd door de confrontatie met Ecuador, maar zowel Senegal als Nederland zagen er maandag competitiever uit dan de Zuid-Amerikanen.