Schotten en Denen met verplichte vervaagde overwinningen

Frankrijk kwam slechts tot een 1-1 gelijkspel met Oekraïne – een dubbel in de 4-0 overwinning van Nederland op Montenegro.

De volgende tegenstander van Oostenrijk in de FIFA Wereldbeker-kwalificatiewedstrijd vierde zaterdag een moeizaam succes. Schotland versloeg buiten Moldavië met 1-0 (1-0) thuis en versloeg Oostenrijk (7) in de Groep F-tabel met 8 punten. Denemarken loopt nog steeds voorop (15), dat ook met 1-0 (0-0) won op de Faeröer.

Jonas Wind scoorde het vijfde Deense succes in de vijfde wedstrijd in de 85e minuut, kort voordat hij gastheer Rene Johnson verloor in geel en rood (84e plaats). De Schotten, die dinsdag (20.45 uur) in Wenen zijn, verschenen in Hampden Park in Glasgow in vergelijking met een 2-0 gelijkspel tegen Denemarken met zes nieuwe spelers in de basisopstelling. Met Lyndon Dykes zette een van hen de verhuurders al vroeg op voorsprong (de veertiende), die ze ondanks de kansen die ze kregen niet konden waarmaken.

Frans conflict met B-Elf

In groep D liep wereldkampioen Frankrijk in Kiev voor rust vertraging op door een emotionele voorzet die Mykola Chaparinkos vanaf de rand van het strafschopgebied (44e plaats) raakte en pas kort na aanvang van de tweede helft kon reageren met een loting door Anthony Martial (50). Invaller Moussa Diaby naderde het winnende doelpunt maar raakte na 78 minuten de paal. Door het ontbreken van nogal wat vaste staf kon ook de Franse bondscoach Didier Deschamps gebruik maken van de tweederangskrachten. Na het derde gelijkspel in de vijfde game is de voorsprong nog steeds in handen van de Fransen, die negen punten voorsprong hebben op Oekraïne en Finland (elk 5). De Finnen behaalden zaterdag hun eerste overwinning in hun 1-0 overwinning op Kazachstan.

Nederland viert overwinning

In Groep G nam het superieure Nederland tegen Montenegro 38 minuten en een strafschop van Memphis Depay in beslag om de verdiende voorsprong vast te leggen. In de tweede helft volgde de nieuwe ploeg van Barcelona (62e plaats), Jorginho Wijnaldum (70) en Cody Gakbo (76) met een weggelopen overwinning op het einde. In het klassement staat Orangi nog steeds op de tweede plaats, twee punten achter Turkije, dat met 3-0 won op gastland Gibraltar. De punten zijn gelijk aan Nederland in Noorwegen dat bij een 2-0 overwinning in Letland met een strafschop van Erling Haaland (20) het pad van de overwinning bereikte.

Servië blijft zich kwalificeren na een 4-1 overwinning op Luxemburg in Groep A en de Russen en Kroaten gelijk in Groep H. Rusland vierde 2-0 (1-0) op Cyprus, Kroatië won met 1-0 (0-0) in Slowakije : 0).