Peat Festival aan het begin van de kwalificatiewedstrijden: Turkije shockeert Nederland – mede dankzij drie Yilmaz-spelers

Op weg naar het WK Winter 2022 in Qatar scoorde Turkije grote punten bij de start van de kwalificatiewedstrijden. De selectie van Senole Jeunesse versloeg Nederland woensdag in de openingswedstrijd van Groep Zeven na een 4-2-voorsprong (2-0). Burak Yilmaz leidde het Al Hilal-team aan de leiding in de eerste etappe (15), en voegde een strafschop toe in de eerste helft (34). Aan het begin van de tweede ronde zijn voormalig Bundesliga-prof Hakan Calhanoglu (46e), Davy Klasen (75) en Luke de Young (76) weer in spanning. Yilmaz kreeg snel antwoord met een derde slag (81). Memphis Depay miste een penalty in blessuretijd (90 + 4). Kijkend naar andere competities uit Gibraltar, Letland, Montenegro en Noorwegen scoorden de Turken drie belangrijke punten in de strijd om WK-tickets, maar in de tweede wedstrijd tegen Letland op zaterdag staat Nederland al onder druk.

Laten zien

De Nederlandse bezoekers maakten een sterke start, want spits Donnell Malin van Goetze Club BS in Eindhoven leidde hen twee minuten in het naderende eerste doelpunt, maar doelman Oegorkan Kakir stond op de paal tegen het precaire einde. Sindsdien wordt de Turkse ploeg steeds beter in het spel en is het gelukt om de eerste gevaarlijke tegenaanval te gebruiken om de leiding te nemen. Yilmaz sloot af na een pass van Calhanoglu vanaf de rand van het strafschopgebied met de snoek en Matisse de Ligt smeedde de onverdedigbare bal naar doelman Tim Kroll, die vlak voor aanvang van de wedstrijd was begonnen voor geduldige Jasper Selesen (15).

En het werd alleen maar erger voor Nederland: Malin Okay Yokuslu zette in het strafschopgebied – een penalty in het voordeel van de verhuurders. Doelpuntenmaker Yilmaz miste de kans vanaf het punt niet en scoorde om er 2-0 van te maken (34). De Nederlanders deden er alles aan om een ​​dreigend faillissement te voorkomen, maar bij de aanslag waren de onderdanen van Frank de Boer lusteloos. Kort voor rust kreeg Oranje een goede kans, maar de kopbal van De Ligt was mogelijk niet over de hele doellijn gegaan. VAR wordt niet gebruikt in het spel.

READ  Voetbal - de kleur van de regenboog in hart en arm, maar niet in WK-sporten

Ook in de tweede helft kwamen de koude douches vroeg voor de gasten. Minder dan 60 seconden werden gespeeld in de tweede ronde, toen Calhanoglu zich van een afstand terugtrok uit een vrijstaande positie en Kroll versloeg, die kansloos was – 3-0 (46). Turkije verdedigde zelfverbranding en probeerde – aanvankelijk met succes – gasten uit de gevaarlijke zone te houden. Alleen de vervanging van voormalig prof Werderspeler Davey Claassen, die in de 69e minuut in de wedstrijd kwam voor Malin, zorgde voor een opstand tegen Oranje. Klassen (75) zelf en spits De Jong (76) maakten het met twee schoten weer even spannend. Yilmaz legde met zijn derde doelpunt de dekmantel af en zette die om vanuit een directe vrije trap (81). Memphis Depay miste een penalty in blessuretijd (90 + 4). Günes-Elf kon zaterdag de heenwedstrijd in Noorwegen afhandelen dankzij een driepuntssucces in hun bagage. Aan de andere kant leed Nederland aanvankelijk een bittere tegenslag.