Oostenrijk op het Europees Kampioenschap: Mam, de man die de groep heeft gewonnen is hier

Men heeft Ralph Rangnick Zingen wordt zelden gezien. Voor het EK verklaarde hij fan te zijn van Rod Stewart en ook van Coldplay te houden: “een hele hoop hele goede ballads”, Hij zei. Nu weet je het: O Jood Hij maakt er ook deel van uit, want Rangnick stond dinsdagavond arm in arm met zijn Oostenrijkse team in het Olympisch Stadion van Berlijn, keek naar de zomeravondhemel achter de marathonpoort en zong een Beatles-lied.

Vooraf werd Fendrichs Austropop-klassieker gespeeld Ik kom uit OostenrijkNou ja, de Beatles, het was niet helemaal duidelijk waarom. Maar dat maakt niet uit. Rangnick en zijn team vierden een 3-2 overwinning op Nederland in de laatste ronde van de EK-kwalificatieronde, zoals alleen Duitse bekerwinnaars dat in hetzelfde stadion kunnen doen. Omdat Frankrijk en Polen in de andere wedstrijd verrassend 1-1 gelijk speelden, kwamen ze gelijk Oostenrijk Ze bereikten zelfs de achtste finales als groepswinnaar.

“Dit is eigenlijk ongelooflijk”, zei Rangnick. In de groep met HollandFrankrijk en Polen stonden vóór het toernooi op de derde plaats. Maar een nipte nederlaag tegen Frankrijk door een eigen doelpunt zorgde ervoor dat de mensen dit opmerkten. Het is duidelijk dat ze tegen Polen hebben gewonnen. En nu deze brute 3-2 uitslag tegen de matige Nederlanders: het was een historische avond voor Oostenrijk. Voor het eerst sinds het WK van 1978 wonnen ze hun groep in een toernooi. Natuurlijk trokken de teamgenoten van ORF direct na het laatste fluitsignaal de vergelijking met Cordoba omdat ze, zoals in Argentinië (tegen Duitsland) gebeurde, opnieuw een van de topspelers versloegen.

READ  BCO: Marc Bijsterbosch heeft een persoonlijke mijlpaal bereikt

De wedstrijd tegen Nederland was een uitwisseling van stoten en slagen, een reeks van nemen en reageren. Florian Grillitsch bijvoorbeeld. De verdedigende middenvelder moet zich in de eerste helft in een alpenwei hebben gevoeld en hij had alle ruimte. Hij leidde de wedstrijd. Maar toen de tweede helft begon, stal Oranje de bal meteen van hem af, blokkeerde deze en maakte gelijk, waardoor de stand 1-1 werd. Amper twaalf minuten later verscheen hij in het Nederlandse strafschopgebied, baande zich een weg naar de basislijn en stuurde een voorzet binnen. Romano Schmid kopte de leiding. Krijg betaald, ga verder en vecht terug. Dit was de Oostenrijkse slogan. “Ik was erg onder de indruk van de reactie van mijn team”, zei Rangnick.

Hij en zijn teamgenoot Ronald Koeman hebben veel spelers gewisseld ten opzichte van voorgaande wedstrijden. Maar alleen de veranderingen die Rangnick aanbracht, werkten. In de eerste minuten vielen de Oostenrijkers tweemaal de rechterkant van de Nederlandse verdediging aan, waarbij Lucharel Gertruida zijn eerste wedstrijd op het EK speelde. De derde keer dat hij zo ver in het midden zat dat Marko Arnautovic linksback Stephane Bras niet kon missen, was hij zo vrij. De tweede nieuwkomer bij de Nederlanders, Dortmund Donyell Malen wilde alles goed doen, dus kwam snel terug, maar zette de voorzet van Brass in zijn eigen net.

De wedstrijd ging van links naar rechts zoals duizenden Nederlanders voorheen in het Berlijnse Westend. Malen en Tijani Reinders misten twee uitstekende kansen waaruit bleek dat de Oostenrijkers geen onoverwinnelijke ploeg zijn. Maar Ralf Rangnick leerde hen spelen, en het was hun eerste helft. En in het midden van dit alles was er een reeks passes die begon bij de doelman en twee minuten lang over het hele veld doorging. De teams van Rangnick staan ​​erom bekend dat ze wachten tot de tegenstander fouten maakt om zo dicht mogelijk bij het doel te komen op zo min mogelijk meters. Het is de pionier van het zogenaamde counterpressing, waarbij alle spelers de tegenstander over het veld achtervolgen. Maar ook als bondscoach moest hij zich aanpassen.

Maar dit betekent niet dat zijn methode geen slachtoffers maakt onder zijn tegenstanders. Joey Fairman was zijn naam die avond. De Nederlandse middenvelder was de armste dwaas, niet alleen van de wedstrijd, maar ook van het toernooi tot nu toe. Hij werd in de 33e minuut uit een strafschop gewisseld. Zijn omzetstatistieken waren En het is slechtHet is ook dankzij hem dat Oostenrijk de wedstrijd controleerde. Op de bank barstte hij in tranen uit. Het was ontroerend hoe zijn collega’s daar voor hem zorgden, hem aaiden en een jasje meebrachten.

READ  Voetbal - Nederland De voorbereidingen voor het EK beginnen met 15 spelers - sport