Ondanks verlies voor Nederland: dameshockey in kwartfinales tegen Argentinië

Het Duitse dameshockey leed zijn eerste nederlaag op de Olympische Spelen en eindigde als tweede in de groepsfase. Tegen de wereldkampioen Holland was er zaterdag een 1:3 (1:2) in Tokyo. Beide teams wisten voor aanvang van de wedstrijd zeker de kwartfinales te bereiken. Daar neemt het vierde team van Duitsland ter wereld het maandag op tegen Argentinië en nemen de Nederlandse vrouwen het op tegen Nieuw-Zeeland.

Rio’s Olympische derde plaats begon gespannen en was vooral in het defensief in het eerste kwartaal. Doelman Julia Sontag pakte wat hij kon dragen en moest nog twee goals incasseren. Aanvankelijk vervalste Hana Granitzky het schot van Fredrik Matla (achtste minuut) na een strafschop, daarna afgemaakt door Ledwig Welten (14e) na een mooie mix van Nederlandse vrouwen.

Duitsland boekte vooruitgang voor de rust, speelde met meer vertrouwen in het tweede kwart en greep de eerste kans om het volgende doelpunt te scoren. Sonia Zimmermann (23) ontmoette elkaar na een strafschop door de benen van Eva de Guidi om te communiceren.

Nederland bleef de betere ploeg. Matla raakte de paal na een strafschop in de 36e minuut en op andere momenten scoorde hij geen ander doelpunt dankzij doelman Sontag. Vier goede minuten voor tijd kreeg Matla de eindstand na een pass van Wilton. Franziska Hook had het veld eerder verlaten nadat ze in het derde kwart op de schouder was gevallen.