Olympia | Shorttrack: shorttrack: Olympisch goud voor Hongarije en Nederland

Status: 13/02/22 13:28

Na twee bronzen medailles won de Hongaarse wereldkampioen Shawang Liu dit keer het goud op de 500 meter. Het sterke Nederland won de 3000 meter estafette voor dames.

Shaoang ging als een van de beste gouden kandidaten naar de Finale A met de kortste afstand in de shorttrackers. Met zijn overwinning van start tot finish in Final A bevestigde hij op indrukwekkende wijze deze rol als favoriet. Nadat hij op het juiste innerlijke pad was begonnen, nam hij onmiddellijk de leiding en gaf het nooit op.

Een spannend duel ontwikkelde zich met Konstantin Olego van het team van het Russische Olympisch Comité (ROC). De twee onderscheiden zich van de andere drie finalisten. De Rus stond ook al meerdere keren op het punt de Hongaar in te halen, maar Shaoang gebruikte al zijn routine en bleef Ivliev op tijd dichtgooien en hem niet voorbij laten gaan. Zilveren medaille voor Ivlev!

Alleen de Chinese favoriet Dajing deed mee aan de finale B.

Het brons ging naar de Canadees Stephen Dubois, die bij de start van deze finale zijn kracht niet kon laten zien en voor de Kazachse Abzal Azgaliev over de finish kwam. De Italiaan Pietro Segel kwam een ​​ronde voor het einde ten val en had niets met de beslissing te maken.

Wereldrecordhouder en Olympisch kampioen Wu Dajing kon zich in de tweede halve finale niet laten gelden en mocht alleen in de finale spelen. Hij won het comfortabel voor Pavel Sitnikov (Republiek China), Denis Nikisha (Kazachstan) en Robert Kreuzbergs uit Letland.

READ  Vrouwenvoetbal is booming, maar het debat over gelijke beloning blijft bestaan

De gouden medaille voor Nederland op de 3000 meter estafette voor dames

De topkandidaat zegevierde op de 3000m estafette: het Nederlandse kwintet rond superster Susanne Schulting bevestigde haar beste prestatie deze winter toen ze drie van de vier WK-races won en het goud pakte.

Selma Putsma, Xandra Vilzibor, Yara van Kerkhove, Ryan de Vries en Suzanne Schulting stonden vanaf het begin bijna altijd bovenaan in Final A en bleven uit elke schermutseling. Het betaalde zich uit. In 4:03.409 minuten – een nieuw Olympisch record – wonnen de Nederlandse vrouwen voor Zuid-Korea en China. Canada pakte de ondankbare vierde plaats.

China moet tevreden zijn met brons

Nederland leed zijn enige nederlaag dit seizoen in Peking tegen olympisch gastland China. Ook de Chinezen deden er alles aan om tijdelijk het initiatief te nemen. Maar uiteindelijk liepen Schulting en Co. een beetje weg. In de drievoudige strijd om de resterende twee medailles pakte “alleen” China het brons.

De Italianen wonnen de finale voor Polen. Teams uit de Verenigde Staten en het Russische Olympisch Comité werden gediskwalificeerd wegens het overtreden van de regels.

Bron: sportschau.de