Nederland wint WK-kwalificatiewedstrijden: Haaland kan Turkije ook niet stoppen

Nederland wint de WK-kwalificatiewedstrijden
Haaland kan Turkije ook niet stoppen

De Turken beginnen perfect aan de WK-kwalificatiewedstrijden: de tweede overwinning in de tweede helft slaagt op overtuigende wijze tegen Noorwegen. Nederland worstelt om Letland te verslaan. Luxemburg won laat met een gouden goal.

Het Nederlands elftal vierde in de tweede wedstrijd hun eerste WK-kwalificatie-overwinning. Drie dagen na een valse start met een 2: 4 tegen Turkije vocht Frank de Boer, de superieure Bond-coach brutaal terug, om zaterdagavond 2: 0 (1: 0) te scoren tegen de buitenstaanders Letland.

Oranje-goals werden gescoord door Stephen Bergues (minuut 32) en voormalig Bundesliga-prof Luc de Jong (69). De wedstrijd tegen de partij van Gibraltar volgt aanstaande dinsdag. De Fransman Stephanie Frappart was de eerste scheidsrechter die ooit de WK-kwalificatiewedstrijden voor mannen leidde.

De Turkse selectie vierde hun tweede, duidelijke overwinning. Na 4: 2 tegen Oranje versloeg Team 3: 0 (2: 0) de Noorse titelwinnaar en verdreef de Scandinaviërs uit de top van Groep G. In Málaga scoorde Uzan Tovan (vierde) voor de Turken. Caglar Söyüncü (28e) en Ouzan Tofan (59e).

Erling Haaland (Dortmund) en Alexander Sorloth (Leipzig) kwamen uit de Bundesliga met lege handen. De Noorse coach Staley Solbaken moest in de eerste helft Hertha-doelman Ron Garsten vervangen.

Voorafgaand aan beide wedstrijden gaven de spelers de potentiële politieke macht van het voetbal aan met duidelijke visuele boodschappen. Op de zwarte shirts die de Nederlanders droegen tot kort voor de aftrap stond de uitdrukking “Voetbal ondersteunt verandering”. Voorafgaand aan de wedstrijd vestigden de Noren opnieuw de aandacht op de mensenrechtensituatie in Qatar, dat gastheer is van het WK, en moedigden ze potentiële copycats aan.

Het slaan van Ronaldo telt niet

Europees kampioen Portugal verloor in Belgrado met 2-0, vandaar de mogelijke overwinning op Servië. De keuze van superster Cristiano Ronaldo had genoegen moeten nemen met 2: 2 (2: 0) in het winnaarsduel bij de opening van de eerste set. Diogo Jota van Liverpool bezorgde de gasten de leiding met een dubbele kopbal (11/36). Alexander Mitrovic callde direct na rust (46) en Bundesliga-professional Philipp Kostec (60) redde de aanvallende Serviërs met één punt. De scheidsrechter weigerde Ronaldo’s doelpunt in de laatste hectische seconden te erkennen.

Eveneens in groep A vierde Luxemburg hun late overwinning op Ierland. Gerson Rodriguez scoorde in de 85e minuut om de gast op 1-0 te brengen. Ondertussen herwonnen wereldkampioen Kroatië hun kwalificatie drie dagen na de 0-1-wedstrijd in Slovenië. In een 1-0 (1-0) wedstrijd tegen Cyprus in Rijeka scoorde Mario Pasalic in de 40e minuut.

België kwam niet voorbij de derde WK-wedstrijd 1: 1 (0: 0) in Groep E in Tsjechië. De nummer één van de wereld staat op de tweede plaats achter Tsjechië. België trok zich terug met een doelpunt van Lucas Provaud (50), en Romelu Lukaku maakte er 1-1 (61) van met een pass van Kevin De Bruyne.