Nederland verloor duidelijk: Duitsland bereikte de kwartfinales

Wereldbeker handbal
Duidelijke overwinning op Nederland: Duitsland bereikte de kwartfinales

Julian Koster scoort een doelpunt tegen Oranje

© Jan Woitas / DPA

Duitse handballers spelen al vroeg in de kwartfinales van het WK. Alleen in de eerste helft was de overwinning op Nederland moeizaam. Nu wacht alleen het zwaargewicht.

Duitse handbalspelers zetten hun winning streak in het WK voort en bereikten vroeg de kwartfinales. Ook de selectie van DHB liet zaterdagavond een sterke prestatie zien door Nederland te verslaan met 33:26 (15:12). Dit betekent een perfecte knock-outronde al voorafgaand aan de belangrijkste finaleronde van maandag (20.30 uur/ARD) tegen de eveneens in aanmerking komende Noren.

Voor ongeveer 5.000 toeschouwers in Katowice, Polen, was de uitstekende spelmaker Jurie Knorr de beste werper voor het tot nu toe ongeslagen Duitse team met negen doelpunten. Zoals vaker in dit toernooi zette doelman Andreas Wolf een meer dan overtuigende prestatie neer.

Alleen de eerste pas is vereist

Ook in de toekomst zal dit belangrijk zijn. Maandag behoren de Noren al tot de wereldtop. En in de kwartfinales treft de DHB-selectie Olympisch kampioen Frankrijk of Spanje.

Het Duitse nationale team werd in ieder geval in de eerste ronde al uitgedaagd door Nederland. Bondscoach Alfred Gislason en zijn spelers lieten geen gelegenheid onbenut om hun tegenstanders voor de wedstrijd te waarschuwen. Dat het een heel andere wedstrijd wordt dan 39:19 tegen de hoopvolle Argentijnen. Je moet gelijk hebben.

Vanaf het allereerste begin ontwikkelde Katowice een snelle en extreem hechte ontmoeting. De voorsprong van twee doelpunten bij de start was de hoogste die DHB kon spelen. Want de Nederlanders kwamen steeds terug. Pas in de tweede ronde trok Duitsland zich terug.

Jouri Knorr torent hoog boven je uit

Onder leiding van spelmaker Luke Staines bleef het Oranje-elftal in een waanzinnig tempo oprukken richting de Duitse verdediging. DHB-selectie had een paar minuten nodig om hieraan te wennen. Pas toen Wolf, die weer sterk was, in de 11e minuut een putt van zeven meter redde, kwam het Duitse team kort daarna voor het eerst op voorsprong. Daarna bleef hij niet achter.

Wederom was het de jongste van het team die de DHB-selectiewedstrijd opmaakte. Oranje kreeg de 22-jarige Knorr niet onder controle. Net als Steins leidde de Rhein-Neckar Löwen-prof de aanvallen van zijn team op hoge snelheid.

Als de Nederlandse verdediging zich snel genoeg heeft gevormd, breekt deze altijd door met eigen schoten. Of hij is maar zeven meter verschoven. Knorr is betrokken geweest bij bijna elke gevaarlijke daad van DHB’s selectie.

Uiteindelijk is de overwinning duidelijk

“We hebben het in de meeste etappes heel goed gedaan, daarom hebben we drie doelpunten gemaakt”, zei NBD-sportdirecteur Axel Kromer bij rust. Na teamwisselingen breidde het Duitse nationale team vervolgens de voorsprong uit omdat Oranje in de tussentijd totaal niet wilde slagen.

Maar de vijand gaf zich nooit over. Omdat hij, in tegenstelling tot het Duitse team, geen wisselspelers op de bank had, werd het uiteindelijk duidelijk. Maar dit zou anders moeten zijn dan in Noorwegen.