Nederland perfect begonnen aan het EK: overwinning op Oekraïne

Zeven jaar geleden deed Nederland voor het laatst mee aan een groot voetbaltoernooi. Ook de return bij de start van het EK was geslaagd dankzij…

AmsterdamWolfsburg-spits Wout Weghorst vierde na het laatste fluitsignaal met zijn Orange Kickers de perfecte start van het EK voetbal, waar ook het Nederlandse koningspaar Willem-Alexander en Máxima op de tribune blij mee waren.

Met 3:2 (0:0) tegen Oekraïne in Amsterdam keerde Nederland na 2528 dagen succesvol terug op het grote voetbalpodium en verzekerde het zich van een goede uitgangspositie in groep C.

Een grote opluchting uit Nederland

Voor 16.000 toeschouwers scoorde de 28-jarige Wighorst in de 59e minuut het eerste EK-doelpunt uit zijn loopbaan om de stand op 2-0 te brengen. “Vandaag zagen we Oranje meestal goed. We creëerden veel kansen”, zei Weghorst na in een spannende 90 minuten op hol geslagen te zijn van emoties. “Na een 2-0 voorsprong hadden we eigenlijk alles onder controle en toen waren we bijna binnen een paar minuten kwijt. Maar uiteindelijk verdienden we te winnen.”

Jorginho Wijnaldum (52) zette Elftal op voorsprong. Andriy Yarmolenko (75′) en Roman Yaremchuk (79′) zorgden opnieuw voor de gelijkmaker voor Oekraïne, maar Denzel Dumfries (85′) zorgde uiteindelijk voor een feest voor Oranje. “Natuurlijk is de rust veel. Als we 2-2 hadden gespeeld, waren we boos geweest”, aldus Wijnaldum.

Boos begin

De gastheren, die voor het eerst sinds het WK 2014 aan een groot toernooi deelnamen en een slechte voorbereiding op het EK hadden achter de rug, begonnen sterk aan de wedstrijd, die feilloos werd geleid door de Duitse scheidsrechter Felix Bresch. Al in de tweede minuut startte Memphis Depay op eigen kracht, maar faalde op het einde van het schot van de Oekraïense doelman Georgy Pushchan. De 27-jarige stapte over van Dynamo Kiev om de beste man van Oost-Europa te worden en maakte kort daarna de volgende grote kans van de Nederlander onschadelijk met een tweebenige Dumfries-run.

READ  De Belgen willen met Nederland de Football League

Bonds-baas Frank de Boer, die het hele toernooi zonder de geblesseerde verdediger Virgil van Dijk van Liverpool Football Club zit, heeft een verfrissende stap voorwaarts gemaakt. Wijnaldum dirigeerde voorzichtig het middenveld en creëerde ook een dreiging voor doel. Aanvankelijk mikte de aanvoerder van Orangi iets te hoog, maar faalde later met een afgebogen schot op Bhushan’s reactie krachtig.

De spits van Wolfsburg rechtvaardigt de basisplaats

De Oekraïense doelman had eerder al een redding verricht tegen Weghorst. De spits van de Duitse club Wolfsburg, die in maart niet meedeed aan de WK-kwalificatiewedstrijden, gaf de voorkeur aan Luuk de Jong als aanvallende partner van Depay en rechtvaardigde het vertrouwen van de coach. “Natuurlijk zou ik heel blij zijn als ik scoorde”, zei Wighorst.

En de Oekraïners, die verrassend titelverdediger Portugal versloegen in de kwalificatiewedstrijden van het toernooi, trokken zich terug met grote bereidheid om te rennen en te vechten. De ploeg van trainer Andriy Shevchenko, die in 2012 voor zijn land de enige twee doelpunten maakte op het EK, kon nauwelijks kansen creëren.

Op een onschuldige volley van voormalig Dortmund Yarmolenko (30) na bleef Oranje-doelman Martin Stecklenburg – met 38 jaar en 264 dagen de oudste prof die voor Nederland uitkwam op een EK of WK – de eerste helft uitgeschakeld.

De jongens vooraan domineerden het spel stevig, maar beloonden zichzelf in eerste instantie niet. Vijf minuten voor rust verspeelde Dumfries hun grootste kans om op voorsprong te komen toen hij de bal vijf meter uittrapte.

Oekraïne nadert een happy end

Wijnaldum liet kort na de herstart zien hoe het moet. Een scherpe voorzet van de rechtsbuiten Buccan bleek broodnodig voor de aanstormende Depay en de rebound deed de middenveldmanager, die in de toekomst voor Paris Saint-Germain gaat spelen, ijskoud zinken. Rafael van der Vaart scoorde het laatste doelpunt voor Oranje op het EK van 2012 tegen Portugal. Nu zijn de laatste kettingen losgemaakt. Na slechts zes minuten late voorsprong volgde Weghorst. Na weer een onzekerheid in de Oekraïense verdediging scoorde de 28-jarige met een laag schot.

READ  Na 1:6 applaus tegen Nederland: Gunes is niet langer de Turkse bondscoach

In afwachting van een zekere overwinning stak de Nederlandse vlag in – en opeens was de wedstrijd om. Yarmolenko kreeg de bal weer terug met een knap schot dat de Oekraïners aanmoedigde. Vier minuten later bestrafte Yaremchuk de passiviteit van de gastheren met een kopbal. “Ik hield van de reactie van mijn team”, zei Shevchenko. Maar het was niet genoeg voor een happy end.