Nederland in de halve finales van het EK – een bittere exit voor Turkije op het EK

Nederlandse spelers juichen.

Türkiye miste de halve finales van het EK. Nederland had het aanvankelijk moeilijk, maar stond in de slotfase op en scoorde binnen zes minuten twee doelpunten.6 juli 2024 | 8:20 minuten

Nederland heeft het laatste halvefinaleticket voor het EK voetbal veiliggesteld. De ploeg van Bond-coach Ronald Koeman versloeg zaterdagavond Turkije met 2-1 (0-1) in het Olympisch Stadion in Berlijn. Dit betekent dat de ploeg van ‘Oranje’ woensdag in de halve finales tegenover Engeland staat, dat eerder Zwitserland na strafschoppen versloeg.

Turkije kwam in de 35e minuut op voorsprong via Samet Akydin, maar Nederland draaide het duel om dankzij Stefan De Vrij (70e) en een eigen doelpunt van Mert Muldor (76e).

Topscorer De Vrij zei na de wedstrijd dat de Turken “veel hart en veel kwaliteit” toonden.

Het was een echte strijd. We moesten vandaag lijden, maar we verdienden het om te winnen.

Nederlandse doelpuntenmaker Stefan de Vrij

De Turkse coach Vincenzo Montella verving Merih Demiral, die door de UEFA werd geschorst na de viering van zijn ‘wolfsgroet’-doelpunt, met Akydin in de basisopstelling. Tijdens het spelen van het Turkse volkslied was op de tribunes van het Olympisch Stadion in Berlijn een controversieel ‘wolfsgroet’-gebaar te zien. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan keek naar de wedstrijd in het stadion.

Nederland is zeer negatief, Turkije ligt op koers

Daarna heb ik gevoetbald. Nederland liet de bal in de beginfase rollen, maar deze werd steeds negatiever. Türkiye had vanaf de 20e minuut het betere van het spel en won steeds hoekschoppen. Hierdoor kwamen we in de 35e minuut op voorsprong. Een poging om de bal uit een hoekschop weg te werken viel op Arda Guler in de rechterhoek van het strafschopgebied. De jonge Turkse ster passeerde de bal naar de tweede paal, waar Akydin de 1-0 scoorde. Ik ging naar binnen.

Europees kampioenschap voetbal op tv

:ZDF zendt de halve finales live uit

Er zijn twee halvefinaleduels gepland voor het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. ZDF zendt dinsdag de wedstrijd tussen Spanje en Frankrijk uit.

“Oranje” draait de wedstrijd binnen zes minuten om

In de tweede helft bracht Bond-coach Ronald Koeman Wout Weghorst in de aanval, maar Turkije kreeg opnieuw een grote kans op het volgende doelpunt, wederom via Criterion. Guler schoot een vrije trap vanaf zo’n 25 meter in de paal (56e positie). Tien minuten later stond het Nederlandse strafschopgebied opnieuw in brand en doelman Bart Verbruggen blokkeerde het schot van Kenan Yildiz, waardoor de stand 0-2 werd. (66.).

Nederland stond onder druk, maar ‘Oranje’ maakte in de 70e minuut na een hoekschop gelijk. Na een korte hoekschop stuurde Depay een voorzet naar de strafschopstip, waar De Vrij zonder te stoppen scoorde met een kopbal. Amper zes minuten later draaide Oranje het duel om met een eigen doelpunt van Moldor, die de bal voor Cody Jakpo in het net schoof.

In de slotfase kreeg Turkije nog twee grote kansen, ook Nederland kreeg een kans en beide doelmannen werden tot het einde uitgedaagd.