Nederland – Engeland: Team van het Toernooi

De kapitein was de eerste die de held van dit spel feliciteerde. Direct na het laatste fluitsignaal rende Harry Kane van de bank richting de man die door hem al een hele tijd op dezelfde bank zat, Kane. Ollie Watkins had een paar minuten eerder het beslissende doelpunt gescoord in deze wedstrijd. Het feit dat Kane, een van de beste spitsen ter wereld, als eerste zijn vervanger feliciteerde, zegt veel over de atleet Harry Kane. Maar het zegt ook iets over de onwaarschijnlijke held Watkins die enigszins onverwacht de EK-finale bereikte.

Oli watkins, 19 goals en 13 assists Vorig seizoen voor Aston Villa
EredivisieIn één van de vijf wedstrijden tot nu toe kreeg hij slechts een paar minuten speeltijd. En als je hem in de eerste minuut van de blessuretijd de 1,88 meter lange Stefan de Vrij ziet omdraaien en diagonaal door zijn benen in de linkerhoek schiet, vraag je je misschien af: waarom mag Watkins niet vaker spelen? Vooral omdat Kane er het hele toernooi niet fit uitzag. Moet Jood Bellingham, die er niet helemaal fit uitziet, niet altijd vroeg uitgaan?

Dat waren slechts twee vragen. De Engelse coach Gareth Southgate heeft veel te luisteren gehad tijdens dit toernooi. Waarom speelt hij zo defensief? Waarom hij In-game trainingZijn zijn tactische en persoonlijke aanpassingen tijdens de wedstrijd bijzonder slecht? Waarom is alles hier eigenlijk zo slecht aan? Engeland? In ieder geval erger dan het bij veel topspelers moet zijn?

READ  Türkiye in de kwartfinales van het EK 2024: uitzending op tv en free-to-air

De stemming was slecht

De stemming rond dit Engelse team was zo slecht dat het moeilijk te geloven was waar ze het doelpunt van Watkins en een 2-1 overwinning op hen zagen. Holland Ik ben daar aangekomen: naar de finale van het EK. Wat betreft de tweede wedstrijd op rij, die in 2021 in het Wembley Stadion werd gehouden, werd deze alleen na strafschoppen verloren. Southgate is nu al een van de meest succesvolle Engelse bondscoaches aller tijden. De finale van zondag in Berlijn wordt de derde finale van Engeland op een WK (1966) of EK (2021). Gekke statistiek: Southgate heeft nu zijn negende knock-outwedstrijd sinds 2016 gewonnen, drie meer dan welke andere bondscoach dan ook sinds de WK-titel van 1966 samen.

Ondanks zijn onmiskenbare successen, die ongebruikelijk zijn voor Engeland, wordt Southgate voortdurend bekritiseerd. Ondanks de geschiedenis van sombere mislukkingen zijn de voetbalnormen op het eiland hoog. “Als je alle kritiek leest, is het duidelijk dat het moeilijk is”, zei Southgate op de persconferentie na de wedstrijd. “We willen allemaal geliefd worden, nietwaar?”

Misschien krijgt hij nu meer liefde. Dat hebben ze al gedaan. Het begon met een schok.

READ  België en Nederland steunen de oprichting van een supranationale voetbalcompetitie vanuit «kleinezeitung.at

Op volle snelheid het doel in

Zeven minuten later stond Engeland opnieuw op achterstand, voor de derde keer in de derde knock-outwedstrijd van dit EK. Declan Rice, die mede door zijn goede tackelvermogen deze zomer voor ruim 100 miljoen euro naar Arsenal verhuisde, verloor zijn duel tegen vlieggewicht Xavi Simons, die plotseling ontsnapte. Simmons gleed uit, maar misschien maakte dat het schot wel erg gevaarlijk. De bal vloog op volle snelheid het doel in. Aan de andere kant ging Jordan Pickford niet op volle snelheid en kon dit schot daardoor niet meer redden. De oranje muur in Dortmund juichte van grote vreugde.

Engeland begon goed, maar stond nu al vroeg met 1-0 achter. Het is tijd dat veel sceptici gaan twijfelen. Maar de eerste helft was de beste Engelse helft van het toernooi. Het kostte Engeland minder dan tien minuten om van een achterstand te komen. Harry Kane schoot in de 14e minuut over het doel, maar Denzel Dumfries raakte hem direct na het schot met zijn voet. De Duitse scheidsrechter Felix Zwier floot eerst niet, maar kende later de strafschop toe nadat hij de situatie nog eens op het scherm had bekeken. Dit was het eerste besluit van Zwier dat achteraf werd besproken, ook al was het begrijpelijk. Kane is een van de beste strafschopnemers ter wereld. Natuurlijk pakte hij de bal, haalde diep adem en schoof de bal in de linkerbenedenhoek.