Nederland – Engeland: Een doelpunt op het laatste moment leidt Engeland naar de EK-finale

M Watkins scoort

Een doelpunt op het laatste moment brengt Engeland naar de EK-finale

LAST MINUTE CRAZY – De deelname van Engeland aan de finale in video

Engeland plaatst zich voor de EK-finale tegen Nederland. Na een vroege droomgoal van Xavi Simons bracht Harry Kane de Britse ploeg met een penalty weer in de wedstrijd. Ollie Watkins geeft de Three Lions op het laatste moment een feest. Hoogtepunten in de video.

Engeland behaalde de overwinning in de halve finales van het EK op Nederland, en staat zondag in de finale tegenover Spanje. Bij moeilijke wedstrijden wordt de beslissing pas in de blessuretijd genomen.

Je kunt hier naar onze WELT-podcasts luisteren

HEngeland heeft de laatste tijd het grote oranje EK-feest achter de rug, slechts één stap verwijderd van hun eerste grote titel in 58 jaar. Dankzij een blessuretijddoelpunt versloeg de sterrengroep rond Bayern-aanvaller Harry Kane en Champions League-winnaar Jude Bellingham Nederland met 2-1 (1-1) in de halve finales en treft zij in de finale favoriet Spanje.

In Dortmund draaiden Kane (18e minuut / foutstrafschop) en Ollie Watkins, die Kane verving (90e minuut + 1), het duel om voor de ploeg van coach Gareth Southgate na een vroege achterstand van twee doelpunten. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden toonden de Three Lions dit keer hun voetbalkwaliteiten gedurende minstens de helft en leverden ze hun beste prestatie van het toernooi.

Net als in 2021 bereikte Engeland de EK-finale

Bron: AFP/Adrian Dennis

Engeland zal het nu zondag opnemen tegen de Duitse veroveraars van Spanje in de finale in het Olympisch Stadion in Berlijn (21.00 uur/ARD, MagentaTV en live op WELT). Voor het eerst bereikt Engeland een grote finale die niet op eigen bodem wordt gehouden. In 1966 werd het thuisland van het voetbal wereldkampioen tegen Duitsland in het Wembley Stadion. Drie jaar geleden verloren ze van Italië na strafschoppen in de EK-finale op dezelfde locatie. Nu komt de langverwachte tweede grote titel.

Maar voor Nederland viel de droom om na 1988 voor de tweede keer het EK te winnen in Duitsland in duigen. Vooruitgang dankzij een droomgoal van Xavi Simons (7) was voor de ploeg van coach Ronald Koeman niet genoeg.

Het begin van een droom voor Nederland

Het grote voetbalfestival in Dortmund beperkte zich niet tot de wedstrijd ’s avonds, maar begon rond lunchtijd. Ongeveer 100.000 Nederlandse fans veranderden de stad in een enorm feestgebied. Oranje domineerde volledig. Vanuit de fanbus, die inmiddels een soort cultus is geworden, delegeerde onder meer oud-professional Wesley Sneijder aan blije fans die links en rechts feest vierden.

Orangi sloot zich aan bij wat volgens de politie de grootste fanmars in de geschiedenis van de stad was. De fans zongen vrolijk “Eviva España.” De Engelsen, die met 25.000 fans voldoende vertegenwoordigd waren, waren op dit EK voor het eerst duidelijk in de minderheid.

De Nederlanders begonnen uitstekend op het veld. Simmons won in de eerste helft van Engeland de bal van Declan Rice, rende een paar meter en sloeg de bal met volle kracht in de bovenhoek.

Xavi Simons schiet de bal en schoof op voor Nederland

Bron: Reuters

De Engelse tactiek van eerdere wedstrijden met de nadruk op controle en defensieve stabiliteit was nu achterhaald. De Drie Leeuwen moesten komen, en dat deden ze ook. Onder leiding van aanvoerder Keane drong Engeland aan op een snelle gelijkmaker.

Eerst slaagde de Bundesliga-topscorer er niet in een afstandsschot langs doelman Bart Verbruggen te schieten, daarna werd hij hard in de voet geraakt door Denzel Dumfries toen hij probeerde te scoren in het strafschopgebied.

Kane viel, waarna de Duitse scheidsrechter Felix Zwier in de video opnieuw naar het tafereel keek en vervolgens een strafschop toekende. De overtredende man zette de bal zelf om met een goed gericht laag schot en werd de enige topscorer van het EK in knock-outwedstrijden. Het Engelse record op dit voorheen gevreesde gebied blijft voorbeeldig in dit toernooi. Na het punt te hebben gewonnen op Zwitserland is het nu: zes pogingen en zes doelpunten.

Engeland is aanvallend sterker dan ze in lange tijd zijn geweest

De benoeming van Zwire was vóór de wedstrijd in Engeland zeer twijfelachtig. Tijdens zijn tijd bij Borussia Dortmund was Bellingham zeer kritisch en viel de 43-jarige verbaal aan na de nederlaag tegen Bayern München. Dit keer was de ster in ieder geval blij met de strafbeslissing.

Voor de ogen van de Britse muziekgrootheden Adele en Ed Sheeran bleef Engeland vooruitgaan. De ploeg van Southgate was vrijwel onbekend en liet hun beste prestatie van het toernooi tot nu toe zien op het gebied van creativiteit en aanvallend leiderschap. De bijzonder behendige Phil Foden zorgde voor paniek voor het Nederlandse doel. Eerst voorkwam Dumfries dat Engeland op de lijn kwam na het schot van de 24-jarige (23 minuten), waarna de afstandsinspanning van Foden de buitenpaal belandde (32 minuten). Dumfries had pech met Orangi, met een kopbal uit een hoekschop die op de lat belandde (30).

Watkins leidt Engeland naar de finale tegen Spanje in Berlijn

Bron: Getty Images/Alex Livesey

Het rustfluit bracht niet alleen een pauze, maar ook een korte pauze in de wedstrijd. De toeschouwers, die van het zingen hielden, kregen niet meer met zoveel aanstootgevende acties te maken. In plaats daarvan domineerden lange balreeksen het evenement. Pickford sloeg een sterke bal van de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk na een vrije trap in een hoekschop (65).

Over het algemeen hadden de Nederlanders meer controle. Maar een keer maakt het je niets uit. Kyle Walker passeerde van rechts naar het midden en Bukayo Saka scoorde en bracht de stand op 2-1. Engeland – Koeman’s ploeg had geluk dat Walker buitenspel stond. Het spel kantelt nu in het voordeel van de Three Lions. In de blessuretijd veroorzaakte Joker Watkins overweldigende vreugde in de harten van de Engelse fans.

READ  Nederland wint met vertrouwen: Frankrijk racet met zeven landstitels richting EK 2024