“Ik rijd alleen elektrisch naar Amsterdam”

Het werd dit jaar voor het eerst sinds de oprichting in 1949 geannuleerd: de Meubelbeurs van Keulen, er was alleen een digitale preview van 2022. Ooit, aan het begin van de jaren 2000, verkeerde de ‘cologne’ niet in goede staat. De Nederlander Dick Sperenburg heeft het als Creative Director de afgelopen 10 jaar weer groots gemaakt als een uitgebreidere meubelgalerij. Spierenburg werd in 1953 in Utrecht geboren en studeerde architectuur in Delft en productdesign in Den Haag. Sinds 2009 heeft hij zijn eigen atelier. Hij woont en werkt in Tienhoven bij Utrecht. Vóór de corona-pandemie was hij bijna elke week in Keulen, en nu heeft hij weer tijd om producten te ontwerpen en gebouwen te plannen.

Wat eet je voor ontbijt?

Ik probeer gezond te leven. Doordeweeks eet ik granola met fruit en yoghurt. Dan heb ik een espresso. We eten ook een beetje in de weekenden.

Waar koop je je kleren?

Met veel plezier in Amsterdam. Ik koop veel van Hugo, het jongere merk Hugo Boss, waar ik zo dol op ben, en zo nu en dan iets van Armani, Adidas sportkleding. Maar als je kleiner bent, zoals ik, kun je helaas niet alles in de winkel krijgen.

Wat is het oudste kledingstuk in je kast?

Misschien mijn fietsbroek. Maar het kan ook een shirt zijn dat ik kreeg voor mijn 55ste verjaardag in Venetië voor de Biënnale. Alle paviljoens die hebben deelgenomen aan de kunstbeurs zijn aanwezig.

Wanneer heb je voor het laatst een brief met de hand geschreven?

READ  Vegesack: Port 2022 verjaardagsplannen zijn realistischer - Die Norddeutsche: actueel nieuws

Ik kan me geen echt bericht herinneren. Maar af en toe schreef ik handgeschreven kleine letters en mijn to-do-lijstjes.

Welk boek vond je het leukst in je leven?

“Discovering Heaven” door Harry Molish.

Hoe ken je wereldgebeurtenissen?

Ik krijg tien of vijftien nieuwsbrieven per dag, meestal over design, en ik bezoek nieuwssites op internet – niet elk uur, maar meerdere keren per dag – afhankelijk van wat mij interesseert. Ik las in het weekend “NRC Handelsblad”.

Dick Spierenburg studeerde architectuur in Delft en productdesign in Den Haag.


Dick Spierenburg studeerde architectuur in Delft en productdesign in Den Haag.


Foto: Stefan Wenger

Wat is je beste praatje?

Dat hangt af van mijn analoog. Ik probeer iets te vinden dat ons verbindt. Mijn favorieten zijn politiek, economie, muziek, koken en soms sport, maar geen voetbal. Niets is tegen voetbal, ik weet er niet genoeg van!

In wat was de laatste film waarin je huilde?

Ik huilde niet echt, maar was erg emotioneel door “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Bent u een bijgelovige gelovige?

helemaal niet.

Waar kun je om lachen?

Ik lachte altijd met tranen om Monty Python, maar ik waardeerde ook de films van de gebroeders Coen, Ethan en Joel. Vaak erg grappig

Je favoriete voornamen?

De namen van mijn dochter: Valerie en Sabine.

Neem je een lunchpauze?

Bijna altijd. Ik denk dat dit belangrijk is. Als ik thuis werk, eten mijn vrouw en ik altijd, en als ik in Keulen ben, ga ik graag met mijn vrienden naar de kantine.

Waar woon je het liefst?

Ik hou heel veel van hem in Nederland. Maar ik dacht veel als ik in Keulen en Duitsland zou kunnen wonen. Het antwoord is ja. Ik voel me daar ook erg op mijn gemak. Als ik met pensioen ga, zal mijn droom het zuiden zijn, ofwel thuis in Piemonte of in de buurt van Valencia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *