Het Estafetteteam brengt goud naar Nederland bij de start van de Wereldkampioenschappen Veldlopen

Groot-Brittannië verslaat België in première

Geschreven door Félix Matisse

Nederland opende het WK in eigen huis in Hoogerheide met de gouden medaille op de nieuwe gemengde estafette. | Foto: Cor Vos

02.03.2023 | (rsn) De Wereldkampioenschappen Cross Country in Hoogerheide, Nederland, begonnen met een overwinning op eigen bodem. In de gemengde estafette, die voor het eerst werd gehouden, zegevierde Nederland op superieure wijze. Enigszins verrassend nam het Britse team de zilveren medaille mee naar huis, waardoor België alleen het brons overhield.

Toen Ryan Camp over de finish kwam, stonden zijn vijf teamgenoten al bij het hek te wachten en verwelkomden hem vrolijk. Met een zelfverzekerde laatste ronde bracht de 22-jarige naar huis waar zijn landgenoten eerder voor hadden gewerkt: voorsprong van start tot finish.

In het geheel nieuwe gemengde estafettesysteem strijden de deelnemende landen met teams van zes – één junior en één uit alle leeftijdsgroepen: junioren, junioren, heren onder de 23 jaar, dames onder de 23 jaar, elite heren en elite dames. Alle zes leiden een ronde en aan het einde van de ronde gaan ze over naar de volgende persoon met een voorsprong van vijf. Elk team is vrij om de volgorde te bepalen waarin de coureurs aan de beurt komen.

Zo verliep de wedstrijd:

Groot-Brittannië was bijvoorbeeld de enige van de tien deelnemende landen die de race startte met een vrouw: Zoe Buckstedt (U23) nam het op tegen mannen van alle drie de leeftijdsgroepen en deed het goed, ze verloor bijna een halve minuut op de snelste man in de eerste groep.

READ  België en Nederland simuleren het WK

En dat was Tibor del Grosso (mannen onder-23). De Nederlander nam meteen de leiding en had na de eerste ronde al zes seconden voorsprong op Italië. Junior Jos van den Eijenden nam daarna de eindwinnaars over en behield de leiding. Het was echter altijd krap en slechts een paar seconden scheidden de beste teams. Italië oefende druk uit bij de start, gevolgd door Groot-Brittannië, dat soms bijna in contact kwam met de leiders toen Alfie Amy in de vierde ronde binnen twee seconden van Leonie Bentfield kwam in een duel tussen twee rookies.

Maar toen, voor de vijfde ronde, nam topster Wim van Embel het over van Holland en vergrootte haar voorsprong weer exponentieel omdat Anna Kay het tempo niet kon bijhouden en bijna een halve minuut verloor. In de laatste ronde reed Camp tegen Thomas Maine uit Groot-Brittannië en Lawrence Swick uit België en pakte het goud. Hoewel Swick Maine nog steeds achtervolgde om België het zilver te bezorgen, had hij nog steeds twee seconden achterstand.