Herenhockey verliest Olympische finale van Nederland

1. tz
  2. sport-
  3. Meer sporten

Martin Zwickler (rechts) in duel met de Nederlander Stijn van Heijningen. © Ijaz Rahi/AFP

Het Duitse nationale hockeyteam moet nog wachten op zijn eerste Olympische overwinning sinds 2012. In de finale in Parijs zijn langdurige rivalen Nederland ijzersterk

PARIJS – De Duitse hockeymannen verloren de finale op de Olympische Spelen in Parijs en moeten genoegen nemen met de zilveren medaille. Het wereldkampioensteam verloor na strafschoppen 1:3 (1:1, 0:0) van Europees kampioen Nederland. Twaalf jaar na de laatste Olympische overwinning van het team in Londen, wil het selectieteam van de Duitse Hockeybond opnieuw Olympisch kampioen worden.

Ondanks het mislukken van deze missie won de ploeg van coach Andre Henning toch de eerste Olympische medaille sinds 2016. Er was brons in Rio de Janeiro, en de laatste keer in Tokio drie jaar geleden was er een enorme teleurstelling na de vierde plaats. Duitsland behaalde vier Olympische overwinningen in 1972, 1992, 2008 en 2012.

In het Yves du Manoir Stadion, ten noordwesten van Parijs, zette Thierry Brinkman Nederland in de 46e minuut op voorsprong, en Thies Prinz maakte in de 50e minuut gelijk na een gemiste hoekschop. In de strafschoppenreeks bevestigden aanvoerder Brinkmann, Tess van Dam en Doku Telgenkamp de beslissing in het voordeel van Oranje. Justus Wiegand scoorde voor Duitsland. dpa