Herenhockey grijpt naar goud – opnieuw tegen Nederland

DHB-team in de Olympische finale

Bijgewerkt op 6 augustus 2024 om 20:47 uur

De Duitse hockeymannen hebben voor het eerst sinds 2012 de finale van de Olympische Spelen bereikt. Ze wisten de laatste finales alle drie te winnen en wonnen zeker de zilveren medaille.

Meer nieuws over sport

De Duitse spelers hieven hun stokken op en omhelsden elkaar feestelijk: de gouden missie van de wereldkampioen hockey op de Olympische Spelen is bijna voltooid na het bereiken van de finale.

In de halve finales in Parijs versloeg de ploeg van bondscoach Andre Henning India met 3:2 (2:1) en staat donderdag (19.00 uur) tegenover Europees kampioen Nederland. Twaalf jaar na de laatste overwinning in Londen is de volgende Olympische overwinning vanaf het begin het doel van het herenteam van de Duitse Hockeybond. Zilver hebben ze zeker al.

“Nu zijn we een uurtje blij, daarna gaan we rusten en kijken hoe we Nederland verslaan.”

Hockeyspeler Niklas Wellin

“We zijn heel blij”, zei Niklas Willen. “Je moet zeggen dat we geen goede wedstrijd hebben gespeeld. Het is een grote kracht om te winnen op een minder goede dag. Ik denk dat dat is wat ons onderscheidt.” De 29-jarige legde ook uit: “Nu zijn we een uurtje blij, daarna gaan we rusten en kijken hoe we Nederland verslaan.”

Drie jaar geleden bleef het Duitse team in Tokio zonder medaille. In de wedstrijd om de derde plaats werd, na een tijdelijke voorsprong tegen India, een bijzonder bittere nederlaag geleden. In Frankrijk werd revanche genomen dankzij doelpunten van Gonzalo Bilat (18e minuut), Christopher Tripp (27e minuut, strafschop) en Marco Miltcau (54e minuut). Harmanpreet Singh (7e) en Sukhjit Singh (36e) wisten te winnen voor India.

READ  Jeugdvoetbal: Katharina Schaefer debuteerde in een Adler-shirt - voetbal

Kiezen voor een DHB met een zwakke start

De Duitse defensie stond vanaf het begin onder druk en moest in het Stade Yves du Manoir meerdere strafschoppen redden. De Indiase aanvoerder Harmanpreet Singh vuurde al vroeg verschillende gevaarlijke schoten af ​​op het Duitse doel. Toen de bal van richting veranderde, was doelman Jean-Paul Danneberg bij de vijfde poging kansloos en moest hij achter zichzelf reiken. In het eerste kwart konden de Duitsers met slechts 34 procent balbezit nauwelijks hun aanvalsvermogen tonen en waren er te veel individuele fouten.

In de voorronde kwam Duitsland bovenaan de groep terecht met vier overwinningen in vijf wedstrijden en versloeg vervolgens Argentinië met 3-2 in een spannende kwartfinale. Tegen achtvoudig Olympisch kampioen India maakte Belat gelijk met een krachtig schot uit een hoekschop. Stirr zette op zijn beurt de strafschop veilig om. Op dit punt was de kleine voorsprong erg leuk.

De Duitse voorsprong kwam bij aanvang van de tweede helft direct weer in gevaar. Opnieuw kon India druk uitoefenen via strafschoppen, waarbij Sukhjit Singh in een van deze situaties gelijk maakte. Daarna werd het Aziatische team, dat ondanks zijn numerieke superioriteit Groot-Brittannië in de kwartfinales versloeg, op de eigen helft geplaatst. Justus Wiegand liet aanvankelijk de beste kans op een derde doelpunt onbenut, totdat Meltkow kort voor tijd het doelpunt binnenschoot. (dpa/bewerkt door ms)