Hedendaagse getuige: er is geen dag zonder herinneringen aan het Eichmann-proces

Gabriel Bach is joods en moest als tiener met zijn gezin van Berlijn naar Nederland vluchten en vervolgens naar Palestina. Hij was plaatsvervangend procureur-generaal bij het proces tegen nazi-crimineel Adolf Eichmann. Bach werd voor de rol gekozen omdat hij Duits sprak en al een aantal belangrijke onderhandelingen gaande was. Tot op de dag van vandaag werd de 94-jarige vergezeld door het Eichmann-proces, met 108 getuigen die getuigden: “Er gaat inderdaad geen dag voorbij zonder op enigerlei wijze aan dit proces te worden herinnerd.”

Hoe is het vooronderzoek verlopen?

In Yagur, nabij Haifa, werd een gevangenis ontruimd, en daar was Eichmann. Daarna woonde ik negen maanden in een hotel in Haifa en reed elke dag naar de gevangenis. Maar ik heb Eichmann eerst niet persoonlijk ontmoet. waarom? Toen ik voor het eerst de gevangenis binnenging, vertelde ik hem dat als hij persoonlijke problemen had of zijn advocaat zou hebben aangesteld (als hij zou moeten worden aangeklaagd), hij naar mij kon komen. Dan zal ik met hem praten. Maar ik ben nog niet klaar om met hem te praten over de misdaden waarvan ze werden beschuldigd, want op dat moment had ik een getuige moeten zijn. En ik wist dat ik de procureur-generaal zou worden.

Herinner je je je eerste ontmoeting met Eichmann nog?

Dat zal ik nooit vergeten. Daar zat ik in de gevangenis de autobiografie van Rudolf Höss te lezen. Dit was de commandant van de SS in Auschwitz. Daar las ik een hoofdstuk waarin hij beschreef dat het SS-personeel vele dagen in de gevangenis doorbracht en elke dag 1000 Joodse kinderen vermoordde, en daar werd beschreven hoe de kinderen soms vroegen om gered te worden. Toen voegde hij eraan toe: Als mijn klasgenoten en ik de kinderen in de gaskamer moesten duwen, trilden mijn knieën soms. Maar ik schaamde me altijd voor mijn zwakheid nadat ik met Obersturmbannführer Adolf Eichmann had gesproken. Omdat Eichmann mij duidelijk heeft gemaakt dat eerst de Joodse kinderen moeten worden vermoord, zegt hij. Want waar is de logica? Het doodt een generatie ouderen en een generatie potentiële Avengers, die ook de kern kunnen bedoelen om dat ras te herscheppen, waardoor ze kunnen leven.

READ  'Viva la Diva': Tim Mälzer zoekt dragqueens van beroemdheden - TV

Tien minuten nadat hij dit had gelezen, kwam er een politieagent langs die meneer Bach vertelde dat Adolf Eichmann u graag zou spreken. Toen ik zijn hoofd zag en zijn voetstappen hoorde nadat ik dit had gelezen over de noodzaak om alle Joodse kinderen te doden, was het niet gemakkelijk om een ​​kalm gezicht te houden.

Kunt u uw gevoelens als advocaat uitdoven? Of is er echt zoiets als gevoelens van haat jegens zo iemand na het lezen van wat Obsess beschreef?

Oh mijn God, ik bedoel, zo was het niet. Ik moet zeggen, ik heb al veel interessante ervaringen opgedaan. Maar wat hier was, is Adolf Eichmann in veel Duitse documenten. Eichmann bleef gedurende de oorlog een Joods adviseur omdat hij werd geassocieerd met de noodzaak om alle Joden te doden. Het is echt iets dat heel moeilijk te vergeten was, en zoals ik al zei, er gaat geen dag voorbij zonder dat je eraan herinnerd wordt en alles wat ermee te maken heeft.

Ter voorbereiding op het proces ontving ik tijdens de dienst van Eichmann kopieën van schriftelijke documenten. Inclusief verzoeken van SS-commandanten om geen individuele joodse families naar Auschwitz te sturen, maar om ze te sparen. Hoe reageerde Eichmann hierop?

Elke keer dat Eichmann antwoordde, stond hij erop dat de moord plaatsvond. Ik zal u enkele voorbeelden geven: De man die de leiding had over Frankrijk schreef aan Eichmann: ‘Er is een man, professor Weiss, een Duitser die met zijn vrouw in Parijs woont, en hij is een expert op het gebied van radar. Radarlicenties. Over de hele wereld vereist en deze man is heel, heel belangrijk. “.

READ  Treinverkeer in Nederland

Dus, ik dacht, midden in de oorlog, hij is een Jood, een radarexpert – bekend over de hele wereld vanwege hem, hij moet het opgeven! (…) Eichmann schrijft voor deze generaal. ‘Ik heb de zaak opnieuw onderzocht en ontdekte dat het Duitse leger deze patenten al op de radar van de Jood in beslag had genomen. Dus ik zie geen reden om het nog een dag uit te stellen.’

Maar er was meer bewijs. Ik heb meer dan 300 films ontvangen over gaskamers uit Polen. Ik heb een film van 45 minuten gemaakt en die van tevoren aan de beklaagde en hun advocaat laten zien. waarom?

In alle eerlijkheid tegenover de beschuldigde wilden we dit niet aan de rechters laten zien totdat hij en zijn advocaat het zagen. Ze willen misschien bezwaar maken tegen een deel ervan. Daarna gingen we ’s avonds zonder rechters de rechtszaal binnen en lieten de film zien. Ik kende de film. Dus ik heb de film niet bekeken. Ik wilde zien hoe hij zou reageren als hij deze film zag. En toen was hij volledig conservatief, en hij reageerde helemaal niet.

Maar plotseling sprak hij heel enthousiast tegen zijn bewaker naast hem. Toen het voorbij was, riep ze de bewaker: “Vertel eens, waarom was hij ineens opgewonden?” Hij zei: hij beloofde dat hij niet naar de rechtszaal zou worden gebracht tenzij hij zijn donkerblauwe pak droeg en hierheen werd gebracht in zijn grijze pak en grijze jas. Je moet hem zoiets niet beloven als je het niet kunt vervullen.

Wat was de strategie van Adolf Eichmann tijdens het proces?

Hij wilde zijn leven redden. Soms had ik het gevoel dat hij zo geloofde: God, deze Joden, deze Israëli’s, ze praten veel. Maar als het erop aankomt, zullen ze dat niet doen. Zijn advocaat, Servatius, vertelde me ook dat hij had verzocht contact op te nemen met andere landen. Dat het kan worden gevraagd om uitgeleverd te worden aan andere landen, enz. En op de een of andere manier had hij hoop dat iemand op de een of andere manier zijn leven kon redden.

READ  + Apple TV: 6 Oscar-nominaties, waaronder Beste Film voor CODA

Dat werkte niet. Eichmann werd ter dood veroordeeld. Heeft u zich zorgen gemaakt over de executie?

Nadat Eichmann ter dood was veroordeeld, bood hij gratie aan de president van Israël. De volgende dag besloot de president dat ik er niets van wist. Plots belde mijn vrouw en zei: “Gabi, ze hebben zojuist aangekondigd dat de president weigerde gratie te verlenen.” Sommigen denken dat het misschien mogelijk is om een ​​paar weken te wachten. Maar ik was erg bang dat als je een paar weken wachtte nadat je amnestie had geweigerd, je een Joods kind ergens in Zuid-Amerika, of in Portugal, of in Rusland of waar dan ook zou meenemen, en dat je op dat moment zou zeggen waar de executie zou worden uitgevoerd, en dan zou een Joods kind worden gedood.

Ze zeiden: wat stel je voor? Dan zeg ik, ik stel voor dat op de dag dat de president besluit de gratie te weigeren, het om 11.00 uur op de radio en televisie wordt uitgezonden en dat het om 12.00 uur plaatsvindt. En dit is wat er is gebeurd.

Maar u wilt niet aanwezig zijn bij de executie?

De politie bood aan aanwezig te zijn tijdens de executie. Ik weigerde. Je zei dat we ons werk hebben gedaan. We hebben zowel de veroordeling als de hoofdstraf die we hebben bereikt. En ik wil daar absoluut niet zijn. Toen hoorde ik het alleen op de radio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *