Gouden mededinger Zeidler stort eindelijk in – en het is verrassend dat Foster in één keer brons wint

De eerste medaille van Duitsland op het EK in München ging zondag naar Alexandra Foster in het roeien. Oliver Zeidler kon niet aan de verwachtingen voldoen.

Alexandra Foster werd verrast door het brons in het roeikampioenschap.
Afbeelding Alliantie / dpa

Wereldkampioen Oliver Zeidler maakte de hoge verwachtingen op het EK thuis in München niet waar en verloor een medaille. In de individuele finale op het regatta-parcours in Oberschleißheim kwam de verdediger niet voorbij de vierde plaats. Het goud ging naar de Nederlandse Melvin Toilar voor de Griek Stefanos Netoskos en de Bulgaar Christian Vasiliev.

Zeidler, die als topkandidaat begon, stond tot kort voor de finish nog aan de leiding, maar werd toen ingehaald door drie kanshebbers. De inwoner van Dachau miste zijn gouden medaille in regatta’s 50 jaar nadat zijn grootvader Hans Johann Farber de Olympische Spelen van 1972 had gewonnen.

Staatsgreep in Luzern wekt hoop voor Foster

Föster pakte verrassend de bronzen medaille na een stevige eindsprint. In het enkelspel werd de 20-jarige alleen verloren van Caroline Florigen uit Nederland en Evangelia Anastasiado. Voor de Duitse Roeibond (DRV) is dit het eerste podium in de olympische roeiklasse in München na twee roeimedailles.

Na een teleurstellende vierde plaats in de voorronde, vocht Foster zich alleen via replay terug in de competitie. Bijna vijf weken geleden won Meschederin onverwacht de World Cup in Luzern. Slechts korte tijd later werd ze wereldkampioen U-23 in Varese, Italië. Op het EK vorig jaar eindigde Foster als zevende.

DRV dames in voorlaatste kwartfinale

Duitse roeiers behaalden pas de vijfde en voorlaatste plaats in de achtste finale van het EK. In Roemenië’s succesvolle verdediging van de titel werden andere medailleposities ingenomen door boten uit Groot-Brittannië en Nederland. Italië eindigde ook als eerste tegen het DRV-team, dat na twee jaar zilver op het EK 10,6 seconden achter Oranje stond. Alleen Denemarken was langzamere gastheren.

READ  Wielrennen: Walscheid racet naar derde in Münsterland-Giro - Sport

Heen en weer roeien: Oud-olympiër Marchand wint brons op EK met quadruple

Voormalig Olympisch deelnemer Catherine Marchand won de bronzen medaille op het EK tijdens haar Para-Sport première. De first-timer peddelde in Oberschleißheim met de vier gemengd rond Mark Lembeck, Susan Lackner, Jan Helmich en stuurman Inga Thun in 7:33.17 minuten achter Groot-Brittannië en Frankrijk als derde. Met een sterke eindsprint passeerde het Duitse kwartet Italië in de slotmeters.

Marchand beëindigde haar carrière als wedstrijdatleet na de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Na een beroerte heeft ze nu weer aangevallen in de semi-sport. De 31-jarige werd vorige week pas officieel geplaatst en ging na twee mislukkingen meteen door naar de Duitse boot op het EK in München. Ze won verschillende EK-medailles in het dubbelspel en in de jaren 80 bij Olympische atleten.

Naast het kwartet stond ook Manuela Denning van de roeiers van de Duitse Para-Sportfederatie op het podium. Ze pakte zaterdag het zilver in de single.