Gekwalificeerd voor het WK – Budapest Zeitung

Handbal heren

Het Hongaarse nationale team plaatste zich voor het Wereldkampioenschap handbal 2023 in Polen en Zweden.

Onder leiding van Cheema Rodriguez alleen voor de eerste keer, won Team Israël heen en weer in de eliminatieronde.

De heenwedstrijd op woensdag was verrassend zwaar: de Hongaren hadden zojuist in 33:32 gewonnen van een tot dan toe onbekende tegenstander. De terugwedstrijd vond zaterdagavond plaats in de gloednieuwe handbalhal in Tatabánya, waar meer dan 5.000 toeschouwers verheugd waren om te zien hoe het eerste optreden sinds het mislukte EK Handbal in Boedapest zou verlopen.

Slechte prestaties in Tel Aviv

Zonder pijlers als global pivot-speler Bánhidi, backcourt-speler Máthé en spelmaker Lékai, kon het team in Tel Aviv ternauwernood een nieuw faillissement voorkomen, dat in januari niet eens 20.000 toeschouwers trok op de uitverkochte MVM Dome tegen Nederland, Portugal en IJsland om door te stoten van de groep kunnen helpen. Bij Tatabánya hadden ze een goede start (6:2 na 10 minuten), maar daarna haperde hun focus weer, zodat Israël na 20 minuten weer dichtbij was met 7:8. Of je nu een buitenstaander bent of niet, dit team is er recentelijk in geslaagd om zowel uit Litouwen als uit Polen een deal te sluiten – in het moderne handbal is het deelnemersveld dicht bij elkaar gekomen, afgezien van de grote teams. Bij rust was het 15:13, de voorsprong was nooit in gevaar, maar de Israëli’s, die meestal in de tweede klasse spelen, lieten de Hongaarse professionals ook niet van ze af.

READ  Duitsland in de kwartfinales na de zege van Nederland

Kortom, meer licht dan schaduw

De tweede helft begon beter: 20:14 was de stand na 35 minuten. Gasten namen de tweede keer en arriveerden om 19:21 in 4 minuten. Gesteund door het publiek zetten de Hongaren, onder leiding van spelmaker Hanusz, een nieuwe race neer en maakten tien minuten voor het laatste fluitsignaal een geruststellende voorsprong van 26:21. Daarna volgde een doelpunt van doelman Sekele, die met succes uit eigen net op het lege doel van de tegenstander schoot. De Israëli’s waren aan het einde van hun macht en de laatste etappe was Hongarije, dat de WK-kwalificatiewedstrijden perfectioneerde met 31:22.

Al met al was het een optreden met meer licht dan schaduw. Naast de backzone-schutters Szita en Ancsin (elk 6 treffers), zijn ook Pedro (5) en Bóka (4) betrouwbaar. Maar je moet deze prestatie ook niet overschatten; De verdediging van Israël is zeker niet zo goed als de Europese norm, maar hun doelman redde 14 ballen.

De verdediging kwam op sommige plaatsen hard aan tegen Israël. Foto: MTI / Anikó Kovács

Voordat de WK-finales in januari 2023 in Polen en Zweden van start gaan, begint Hongarije zich medio oktober te kwalificeren voor het EK. Omdat er geen handbalreuzen wachten op Zwitserland, Litouwen en Georgië, zou Israël zich graag kwalificeren voor de EM 2024-kampioenschappen in Duitsland in een verviervoudiging met IJsland, Tsjechië en Estland.