Frankrijk en Nederland brengen een nieuwigheid op het Europees Kampioenschap: nationale teams

Veel strijd, maar zonder doelpunten: de Fransman Aurélien Chouamini blokkeert Xavi Simons. © ANSA/Ronald Wittek

In elk van de eerste twintig wedstrijden op Euro 2024 werd minimaal één doelpunt gescoord. In het 21e duel, de wedstrijd tussen Frankrijk en Nederland, was dit niet het geval. Zonder doelpunten speelden de twee zware ploegen gelijk.

Zonder Kylian Mbappé kwam Frankrijk in de EK-voorrondewedstrijd tegen Nederland nooit verder dan de nul. De 25-jarige Equipe Tricolor-ster bleef vrijdagavond tijdens het 0-0-gelijkspel tegen Leipzig negentig minuten op de bank, vier dagen nadat hij zijn neus brak, en moest toekijken hoe zijn teamgenoten veel kansen verspeelden en toen wij hadden geluk dat het het doelpunt van Al-Fatal was, want één enkele buitenspelpositie telde niet mee. Voor 40.000 toeschouwers misten zowel de Fransen als de Nederlanders een vroege deelname aan de achtste finales nadat ze allebei hun openingswedstrijd hadden gewonnen.

In de lastige vierde groep valt de beslissing pas dinsdag, als Frankrijk (4 punten) speelt tegen de Polen, die zonder punten vertrokken, en Al-Fatal (4) tegen Oostenrijk (3) speelt. Beide kandidaten hebben echter een zeer goede uitgangspositie.

Aanvaller maar pech: Antoine Griezmann. © APA/AFP/Frank Fife

De Nederlanders kwamen al na 57 seconden bijna op voorsprong. Xavi Simons geeft de bal door aan Jeremy Frimpong. De Franse doelman Mike Maignan blokkeerde het schot van de vleugelspeler van Bayer Leverkusen, die de dubbel won. Ze bleef opgewonden en intens. En in het midden van dit alles staat Antoine Griezmann. Het enige wat niet lukte was voor doel: eerst werd hij geblokkeerd door doelman Bart Verbruggen (4e), daarna trapte hij de bal vanaf zes meter in de beste positie (14e), voordat hij kort naast het doel ging daarna. (15).

READ  Mario Gotze: Het is voorbij, het is voorbij! Een voormalige BVB-ster in Valley of Tears

Controversieel buitenspel: doelpunt van Simons afgekeurd

De wedstrijd bereikte na de pauze niet het niveau van de eerste etappe, maar er waren nog steeds kansen – voor de Fransen: in de 60e minuut voor Marcus Thuram en drie minuten later voor Aurelien Chouamini, die onlangs naar de basis schoof. . Nog geen 120 seconden later was het opnieuw Griezmann die de bal niet in het doel legde, en vervolgens was het Dembélé die niet nauwkeurig genoeg schoot.

In plaats daarvan scoorde Simmons. Dit bevindt zich vóór de oranje publiekscurve. Maar het gejuich kwam te vroeg. De videoscheidsrechter beoordeelde de scène. Bierglazen vlogen. Na ruim twee minuten werd het duidelijk: er viel geen doelpunt. Zijn teamgenoot Denzel Dumfries stond buitenspel, omdat hij in de baan van de Franse doelman stond. De stand bleef 0-0 – de eerste in dit toernooi.