Formule 1 grid kick-off in Zandvoort: resultaten race kwalificatie van zondag

Voor de tweede triple head race maakt de Formule 1 een gastoptreden in het duinlandschap bij Zandvoort In de Holland. Na de zomervakantie zijn Max Verstappen, Mick Schumacher en hun partners vorige week in België begonnen aan de tweede seizoenshelft. Verstappen won vorig jaar zijn thuiswedstrijd en kijkt uit naar een “adembenemende sfeer”, zegt de lokale Red Bull-kampioen, en wil zoveel mogelijk genieten van alles om hem heen.

Max Verstappen Net als vorig jaar behaalde hij de eerste plaats voor zijn thuisrace in de Formule 1. De wereldkampioen uit Nederland degradeerde Ferrari-coureur Charles Leclerc zaterdag in zijn laatste ronde bij Red Bull naar de tweede plaats. Leclerc’s teamgenoot Carlos Sainz eindigde als derde op de duinbaan in Zandvoort. Mick Schumacher heeft zijn sporen verdiend in Haas. Voor zijn moeder Corinna racete hij naar de achtste plaats. Kort voor het einde van de laatste knock-outronde werden gele vlaggen gezwaaid na de spin van Verstappens teamgenoot Sergio Perez.

Onder oorverdovend gejuich van zijn fans verzekerde Max Verstappen op het laatste moment de pole in de Formule 1-thuisrace. Met zijn laatste grote kwalificatieronde op zaterdag duwde de wereldkampioen Charles Leclerc van Ferrari naar de tweede plaats. Hier is de startopstelling:

Max Verstappen Hij blijft uit de buurt van zijn volgelingen. De wereldkampioen won al negen van de 14 races die hij leidde. Met 284 punten is hij de superieure leider op het WK en heeft hij al 93 punten voorsprong op zijn teamgenoot Sergio Perez. Er zijn zelfs 96 punten voor een Ferrari-coureur Charles Leclerc. Strategische fouten en technische mankementen hebben Ferrari in de afgelopen races veel punten gekost in de strijd om het wereldkampioenschap. Ferrari-coureur tweede op vierde plaats in het wereldkampioenschap Carlos Sainz (171 punten), op de voet gevolgd door George Russell (170) bij Mercedes. Wereldkampioensrecord Lewis hamilton op de zesde plaats (146) Sebastian Vettel (20) op de twaalfde plaats en Mike Schumacher (12) bezet de vijftiende plaats in de wereldkampioenschappen.