EK voetbal – Nederland viert 3-0 – eerste kwartfinale sinds 2008 – Sport

München (dpa) – Donyell Malen genoot van de omhelzing van zijn teamgenoten en werd door duizenden oranjefans op de tribunes van de München Arena met een ongewoon gevoel gevierd. Bij Bayern München scoorde de aanvaller uit Dortmund tweemaal in de 3-0 (1-0) overwinning van gepromoveerd Nederland op Roemenië, waarmee Elftal voor het eerst in 16 jaar de plaats in de kwartfinales van het EK verzekerde. De tegenstander van zaterdag in Berlijn is Türkiye.

De uitmuntende Cody Jacobo (20e minuut) gaf de Liverpool-speler de leiding en koos voor Bond-coach Ronald Koeman, die thuis al dagenlang bekritiseerd werd. Invaller Malin (83e en 90e + 3e) besliste de wedstrijd en kon feestvieren in het stadion van de grote concurrent uit de Duitse competitie. Malen raakte geblesseerd toen Borussia Dortmund in maart met 2-0 won.

“Ik ben blij dat ik het team aan de overwinning heb kunnen helpen”, zei Malen bescheiden op ARD. Over de tot nu toe niet overtuigende prestaties van Elftal zei Jackpo: “We hebben goed gereageerd. Het was een stap in de goede richting. (…) Wij hebben goed gespeeld.”

In de stad die 36 jaar geleden de enige Nederlandse titel won, was Koeman ondanks de wildgroei aan kansen in het begin blij met de dominante prestatie en de uiteindelijke veilige voortgang. We hebben nog maar twee stappen tot de finale op 14 juli in Berlijn. Gezien het duidelijke succes zou Nederland opnieuw sterker in de ranking moeten staan ​​als het gaat om de favorieten van het toernooi.

Door het individuele optreden werd de stand 1-0

Jacobo beschreef de start van de knock-outfase een week na een 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk als het begin van een nieuw toernooi – en de 25-jarige ging voorop met zijn doelpunt. Na een goede individuele prestatie schoot hij vanaf zo’n twaalf meter. De bal raakte met een snelheid van 121 km/u de korte hoek van de Roemeense doelman Florin Neita.

READ  HSV Nieuws: 'Rijst met friet zou een hele goede combinatie zijn'

De Berlijnse scheidsrechter Felix Zwier telde na onderzoek van de videoassistent (63) het tweede doelpunt van de oud-speler van Jurgen Klopp niet mee. Jacobo heeft drie doelpunten in het toernooi. De spits zorgde voor de beslissende pass om de stand op 2-0 te brengen.

Het is geen nieuw trainingsverhaal

Na een grauwe beginfase waarin de Oost-Europese zijde door agressieve druk Nederland kortstondig in de problemen bracht, was er na het effectieve doelpunt van Jaqpo niet veel gevaar meer. Bijna dertig jaar na het enorme succes van de Roemenen onder Angel Iordanescu als coach in de WK-ronde van 16 tegen Argentinië, werd zijn zoon Eduardo Iordanescu tijdens het toernooi als coach een soortgelijke staatsgreep ontzegd.

Zijn nationale spelers, geleid door “een heel land”, gingen met grote passie aan de slag en vierden herhaaldelijk tackles. Maar ook door pech met blessures – Ianis Hagi moest vroeg spelen met een hoofdverband nadat hij een scheurtje had opgelopen en verdediger Vasiliy Mogos ging er voor rust vandoor – was er voor rust nog een waarschuwingsschot van Denis Mann (14e plaats). Echter juichten de Roemeense fans, die hun ploeg luider juichten dan de Oranje-fans.

Geschoten door Xavi Simons

Oranje verscheen vaker voor het Roemeense doel. Alleen al de tien hoekschoppen in de eerste helft leverden echter niet het doelpunt op waar coach Bond Coman op had gehoopt. Xavi Simons, die wordt beschouwd als kandidaat voor Bayern München, faalde eveneens jammerlijk in wat zijn toekomstige stadion zou kunnen zijn. De 21-jarige dacht voor doel lang na over hoe hij de wedstrijd wilde afmaken. Het resultaat was een bal vlakbij het doel (44).

READ  Matla helpt Nederland en Duitsland in een ontembare confrontatie

Nadat de ploeg er voor rust niet in slaagde de 2-0 te scoren, bleef het ook na rust spannend. De outsider vocht tegen zijn uitschakeling op het EK. Net als in de eerste helft ontbrak het Nederland herhaaldelijk aan nauwkeurigheid op de laatste minuut. Of redde Neeta, zoals gebeurde met Jacopo’s afstandsschot (62′).

In de slotfase, met nog enkele kansen voor Oranje, scoorde Dortmund-speler Malin twee doelpunten. Duizenden Nederlanders op de tribunes juichten toen ze de kwartfinales bereikten.

© dpa-infocom, dpa:240702-930-161958/3