EK: roeiramp – wereldspeler van het jaar Zeidler mist medaille

Status: 14/08/2022 14:34

Alexandra Foster klom naar het podium op de slotdag van het EK in München. Oliver Zeidler was daarentegen een teleurstelling op het EK: hij zakte volledig in elkaar in de enkelspelfinale. Het algemene record van Duitsland op de Europese kampioenschappen is zeer bescheiden gebleven.

Alle verantwoordelijken van de Duitse Roeibond verzamelden zich zondagmiddag (14/8/2022) aan de rand van de regattabaan in Oberschleissheim om met Oliver Zeidler te duimen voor de laatste race van het kampioenschap. Zal de gedegradeerde Duitse roeister het slechte record van Duitsland op de Europese kampioenschappen kunnen verbeteren?

De 26-jarige leek de hoge verwachtingen te kunnen waarmaken. Op de laatste 700 meter van de 2.000 meter lange baan reed hij een prima gemiddelde sprint, om op het einde de concurrentie los te laten. In de laatste 200 meter zakte de Duitser in elkaar en eindigde slechts als vierde. Melvin Tuilar versloeg de Griekse Stefanos Ntoskos en Christian Vasiliev uit Bulgarije.

Natuurlijk is het moeilijk. Tot 1700m was dat precies de race die ik in gedachten had, en toen explodeerde ik gewoon.

• Roeien M: Een Man
    rechter pijl

Het desastreuze Duitse totaalresultaat

Deze Duitse roeifederatie liet slechts drie medailles na op de Europese kampioenschappen in hun land – waarvan er twee werden gewonnen door parachutisten. Een rampzalige afloop, gezien het WK in september, geeft weinig hoop.

• roeitafel medaillon

Föster met spannende slotrace

Bij een van de vrouwen had Alexandra Foster eerder een huzarenvlucht afgeleverd. De pas 20-jarige, die met een WK-zege in Luzern op haar naam naar het EK kwam, zag er zelfs kort voor de finish nog zelfverzekerd uit op de vierde plaats, maar ontstak daarna een heuse turbo. 300 meter. In de laatste meters reed ze razendsnel naar de Oostenrijkse Magdalena Lobnig – ze ging zelfs bijna naar zilver.

Op het EK in München won Alexandra Foster de bronzen medaille bij het dames enkelspel. Goud ging naar Nederland.

Ook Alexandra Foster had dit resultaat van de wedstrijd niet verwacht: bij een van de vrouwen won ze brons bij het roeien – ze kan haar sterke prestatie niet verklaren.

Maar ook de jonge vrouw uit Sauerland was zeer te spreken over het brons. Ze straalde en sloeg herhaaldelijk met de palm van haar hand op het woelige water van de Oberschleißheim Regatta Track.

• Roeien M: één vrouw

Blijkbaar zijn acht vrouwen geslagen

De andere kandidaat-sporters van Deutscher Roververband hadden geen reden om blij te zijn. Deze onbevredigende balans werd op de slotdag bevestigd door acht vrouwen, die als vijfde eindigden achter het zegevierende Roemeense team.

• Roeien M: Achtste Dames

Drager krijgt de medaille goed

Niet op haar best, Mary-Louise Draeger maakte kansloos in de finale van het lichtgewicht enkelspel. De 41-jarige Duitser begon goed op de 2.000 meter, maar viel steeds meer op de middellange afstand. Yunila Kusmic won van het sterke Roemeense nationale team.

• Roeien M: lichtgewicht dames

READ  Vierde overwinning van het seizoen: Laurin Heinrich won de zevende race van het seizoen