EK-kwalificatie: Frankrijk verslaat Nederland – Oostenrijk wint

Frankrijk – Nederland 4-0

Drie goede maanden na de nederlaag in de finale van het WK maakte het Frans voetbalelftal een prima start in de kwalificatie voor het EK. De vice-wereldkampioen won de heenwedstrijd tegen Nederland in Parijs met 4-0 (3-0) en verzamelde de eerste drie punten op weg naar Euro 2024 in Duitsland.

Het was ook het begin van een nieuw tijdperk voor de Equipe Tricolore: superster Kylian Mbappé nam het over van gepensioneerde doelman Hugo Lloris. Naast de tweemaal succesvolle spits van Paris Saint-Germain (21/88) scoorden Antoine Griezmann (2) en Bayern München-verdediger Dayo Uppicano (8) doelpunten voor Frankrijk. In blessuretijd faalde Memphis Depay met een handtrap op de Franse doelman Mike Minnan (90 + 5).

Bondscoach Didier Deschamps besloot op zoek te gaan naar een nieuwe aanvoerder voor Mbappé en dus ook tegen Griezmann, en dat zou onlangs voor onenigheid hebben gezorgd – maar beide sterren werkten vrijdag samen: Mbappé speelde mee in de vroege goals van Griezmann.

In de daaropvolgende minuten raakte het Nederlands elftal gestaag achter Frankrijk, dat begon met Bayern München’s Kingsley Coman en Eintracht Frankfurt’s Randall Kolo Mwane. Na iets meer dan 20 minuten leek de wedstrijd beslist. De zwakte van onder meer de gasten was de afwezigheid van Bayern-verdediger Matthijs de Ligt en steraanvaller Cody Jaco wegens ziekte.

Griekenland won de tweede wedstrijd in Groep B in Faro van Gibraltar met 3-0 (2-0).

Zweden – België 0: 3

Domenico Tedesco maakt bij zijn debuut als bondscoach van België een goede start op weg naar het EK in zijn geboorteland Duitsland. De 37-jarige startte de kwalificatie bij de Rode Duivels met een 3-0 (1-0) overwinning in Zweden, waarbij sterspits Romelu Lukaku de wedstrijd won met een hattrick.

READ  Nederland publiceert een nazi-schatkaart - 30 km van Noordrijn-Westfalen

Tedesco, de volgende vriend van de Duitse ploeg dinsdag tegen België, prees de verdiende 1-0-voorsprong met een kopbal van Lukaku (35). Toen de veteraan kort na de eerste helft zijn 70e interlandgoal maakte (49e) na een pass van Dudi Lukbakio uit Berlijn, zag de voormalige Duitse coach van Schalke en Leipzig er nog relaxter uit. Lukaku scoorde in de slotetappe de eindstand (82).

De Zweden rond Emil Forsberg van RB Leipzig waren 20 minuten voor tijd kansloos na hun oude ster Zlatan Ibrahimovic, die terugkeerde van een knieblessure.

Oostenrijk – Azerbeidzjan 4: 1

Ralf Rangnick zette met Oostenrijk met een 4-1 (2-0) overwinning op Azerbeidzjan de eerste stap naar zijn EK thuis. Met een dubbele slag gaven Marcel Sabitzer (28e) op huurbasis van München en Michael Gregoric uit Freiburg (30e) de ploeg van Rangnick een geruststellende voorsprong voor de pauze bij Paching.

Sabitzer (51e), uitgeleend aan Manchester United, en Hoffenheim-speler Christoph Baumgartner (68e) stegen in de tweede helft. De volgende Oostenrijker speelt tegen Estland. Het Duitse trainingsduel in Groep F vindt op 17 juni plaats in België.