Eerste nederlaag in Tokio: Duitse hockeyers verliezen 1:3 van Nederland

Duitse hockeyers leden hun eerste nederlaag op de Olympische Spelen en eindigden als tweede in de groepsfase. Tegen de wereldkampioen Holland was er zaterdag een 1:3 (1:2) in Tokyo. Voorafgaand aan de wedstrijd wisten beide teams zeker de kwartfinales te bereiken. Daar neemt het vierde team van Duitsland ter wereld het maandag op tegen Argentinië en nemen de Nederlandse vrouwen het op tegen Nieuw-Zeeland.

“We hebben de eerste wedstrijd nog steeds niet van begin tot eind gespeeld, het zou in de kwartfinales moeten komen”, zei coach Xavier Rechinger. “Dit is geen stap terug. Ik wil zelfs Holland bedanken voor het vragen en laten zien van wat dingen. We hebben daar nog lucht.”

[Höhepunkte, TV-Termine und Zeitplan der Olympischen Spiele hier auf einen Blick]

Rio’s Olympische derde plaats begon gespannen en was vooral in het defensief in het eerste kwartaal. Doelman Julia Sontag pakte wat hij kon dragen en moest nog twee goals incasseren. Aanvankelijk fakete Hannah Granetzky het schot van Fredrik Matla (8e minuut) na een hoekschop op haar 24e verjaardag, daarna maakte Ledwig Welten (14e) af na een indrukwekkende mix van Nederlandse vrouwen.

Bouwplaatsen detecteren

“Het eerste kwart was zo veel respect van onze kant, het was zo bang. Ze hebben ons bijna uitgeput, eerlijk gezegd, we hadden geen toegang tot het spel”, zei Lisa Altenberg. “Het was absoluut een wedstrijd waarvan je zou kunnen zeggen we hebben bouwplaatsen gezien die we misschien niet hebben gezien. Het is ons al eerder duidelijk getoond.”

Duitsland boekte vooruitgang voor de rust, speelde met meer vertrouwen in het tweede kwart en greep de eerste kans om het volgende doelpunt te scoren. Sonia Zimmermann scoorde in de 23e minuut uit een strafschop. Nederland bleef de betere ploeg. Dankzij doelman Sontag vielen er geen goals meer. Vier goede minuten voor tijd kreeg Matla de eindstand na een pass van Wilton.

READ  HSV - Voormalig aanvoerder Rafael van der Vaart: Ludovit Reis is klaar voor Nederland als... | sport-

Franziska Hook had het veld eerder verlaten nadat ze in het derde kwart op de schouder was gevallen. Na de wedstrijd ging aanvoerder Nike Lorenz naar de kleedkamer voor behandeling. Volgens Rickinger is niemand ernstig gewond. (dpa)