De FIFA start een procedure tegen Argentinië en Nederland

De tuchtcommissie van de Wereldvoetbalbond (FIFA) is een procedure begonnen tegen de Argentijnse en Nederlandse bonden na een hete kwartfinale op het WK in Qatar. De FIFA maakte zaterdag bekend dat de Zuid-Amerikaan wordt beschuldigd van mogelijke schendingen van artikel 12 – wangedrag door spelers en coaches – en artikel 16 – Orde en veiligheid op spelen.

Nederlanders zijn alleen geïnteresseerd in mogelijk wangedrag van spelers en admins. De wedstrijd werd vrijdagavond laat beslist in het Lusail Stadium, 4: 3, in een penalty shootout. Na reguliere speeltijd en verlenging was de stand 2-2. De wedstrijd stond ook in de schijnwerpers vanwege het recordaantal gele kaarten en er waren scènes van regelrechte tirades met verbale en fysieke aanvallen.

De Spaanse scheidsrechter Antonio Mateo Lahoz deelde 16 gele kaarten, waaronder een rode kaart, uit aan de Nederlander Denzel Dumfries na de strafschoppenserie. Maar hij had minstens twee rode kaarten kunnen tonen. In de 89e minuut volleyde Leandro Paredes de bal met volle kracht richting de Nederlandse bank voordat Virgil van Dijk de bal na een lange aanloop binnen schoot. “Ik wil niet over de scheidsrechters praten, want je kunt gestraft worden. Je mag niet zeggen wat je denkt”, zei Messi. Deze scheidsrechter was niet opgewassen tegen de wedstrijd.