Dameshockey verliest nipt van favoriet Nederland

Ondanks een moedige prestatie leed het Duitse dameshockey een verwachte nederlaag tegen favoriet Nederland. Een dag na de 2-0 overwinning op Japan rook de ploeg van bondscoach Valentin Altenburg een overstuur, maar verloor de tweede wedstrijd in de Olympische voorronde met 1:2 (0:0). Charlotte Stapenhorst zette de ploeg van Danas in de 44e minuut op voorsprong en Jeppe Janssen (50) en Maren Finn (54) draaiden het duel om in het voordeel van de Nederlanders, die in Parijs voor de vijfde keer de gouden medaille willen winnen. De volgende concurrent van het Duitse nationale team is woensdag gastland Frankrijk.

Stabenhorst, die het doelpunt scoorde, zei dat het Nederlandse team “gedeeltelijk uitgespeeld” was. Zelfs kleine dingen worden ‘zwaar gestraft’. Coach Altenburg legde ook uit dat hij zeker iets had ontdekt. Hij voegde eraan toe: “We willen niemand in de problemen brengen, we willen winnen.” Daarom is hij “niet tevreden met de algehele prestatie.” Wij kunnen het beter doen.

Niet stabiel vooraan, geluk achterin

Duidelijk was dat Oranje-fans, waaronder koning Willem-Alexander en zijn gezin, in het Stade Yves du Manoir in de meerderheid waren. De wereldkampioen wilde de bal direct onder controle hebben, maar de Duitse verdediging stond aanvankelijk veilig. Kort na de start van het tweede kwart drong DHB aan op voorsprong en spelde de tegenstander soms terug. Maar drie strafschoppen bleven ongebruikt. De kansen van de Nederlandse vrouwen werden twee keer lastig: eerst werd de paal gered, daarna doelman Natalie Kubalski.

Stapenhurst scoort maar Oranje reageert

Nadat hij redelijk gelijkmatig aan de tweede helft was begonnen, bereikte Stabenhorst de bal aan de linkerkant van de schietcirkel en schoot deze krachtig neer om de Duitsers op voorsprong te zetten. Oranje draaide de boel weer om in een snelle kwartfinale. Jansen scoorde uit een hoekschop, en Finn uit de voorronde.

READ  Populair Nederlands eiland voor instorting toerisme: Bewoners willen 'natuurliefhebbers'

Duitse vrouwen hebben Nederland al twintig jaar niet verslagen. Ze hebben echter nog alle kansen om de kwartfinales in Parijs te bereiken.

© dpa-infocom, dpa:240729-930-188129/2

Dit is een direct bericht van nieuwszender dpa.