Bonus voor de zwakke Nederlanders 1:1

Het begon allemaal goed voor het team van Louis van Gaal. En in de openingswedstrijd tegen Senegal (2-0) stond Nederland met de openingstreffer tot de 84e minuut op achterstand.In de wedstrijd tegen Ecuador scoorden ze al na zes minuten een doelpunt. Beide goals werden met 1-0 gescoord door Judy Gacbo, de 23-jarige spits van PSV Eindhoven aan wie Van Gaal de voorkeur gaf boven Memphis Depay.

Kort na de 1-0 verloren ze van de Nederlander en in de eerste helft liepen ze volledig uit de hand op een manier die niet was verwacht. Alleen Zuid-Amerikanen, uitgerust met minder bekende spelers, speelden. Onlangs scoorden ze 13:2 laatste pogingen.

Ecuador, dat na Brazilië, Argentinië en Uruguay vierde staat in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiewedstrijden, daagde Nederland niet alleen serieus uit, maar was ook verreweg de dominante. Mooie taferelen in het Nederlandse strafschopgebied volgden met korte tussenpozen. Na 32 minuten dwong de 33-jarige Ecuadoriaanse voetballer Ener Valencia doelman Andrés Nobert tot een fantastische redding met een fel schot. Enkele seconden voor het einde van de eerste helft werd de Zuid-Amerikanen een afstandsdoelpunt geweigerd omdat een buitenspelspeler de Nederlandse doelman boos maakte. De beslissing was echter juist.

De tweede helft was net begonnen toen Valencia met een sweep de langverwachte 1-1 scoorde. Weer even later knalde aanvaller Gonzalo Plata de bal onder de lat. Pas in de laatste 25 minuten wisten de Nederlanders, die over de hele linie tegenvielen, de rust wat te stabiliseren.

Valencia zoals Eusebio, Rossi, Salenko

Ener Valencia van Fenerbahçe voegde zich bij recordhouders Eusebio (1966), Paolo Rossi (1982) en Rus Oleg Salenko (1994) met hun zesde opeenvolgende WK-goal voor Ecuador (drie goals in 2014 en drie in 2022). Dus tussen de zes doelpunten heeft geen enkele andere Ecuadoraan ooit gescoord in een WK.

READ  WK Dames: Nederland na overwinning op Zuid-Afrika in de kwartfinales

Telegram en regelen

Nederland 1-1 Ecuador (1-0)

Khalifa Internationaal Stadion, Al-Rayyan. – 44’833 toeschouwers. – SR zeef (ALG). Doelpunten: 6. Jakopo 1-0. 49Valencia 1-1.

Nederland: Nobert; Hout, Van Dyck, Aki; Dumfries, Copminers (80 de Rhône), Frenkie de Jong, Blind; Claassen (69. Burgess); Gakpo (80 Weghorst), Bergwijn (46e Depay).

Ecuador: Galindez; Angelo Preciado, Poroso Vernazza, Torres, Hincapie, Estupinan; Plata (Ibarra 90), Mendes, Caicedo, Valencia (Rodriguez 90); Estrada (Sarmiento 74).

Opmerkingen: 59 ligger plata. 90- Valencia raakte geblesseerd. Waarschuwingen: 57 Mendez.

Stand: 1. Ecuador 2/4 (3:1). 1. Nederland 2/4 (3-1). 3. Senegal 2/3 (3-3). 4. Diameter 2/0 (1-5).