AZ mist knock-outfase Europa League door late nederlaag tegen Rijeka | direct

AZ is er niet in geslaagd de knock-outfase van de European League te bereiken. De Camards verloren donderdag met 2-1 in blessuretijd van Rijeka die al was uitgeschakeld toen rivaal Real Sociedad een punt pakte tegen Napoli: 1-1.

Tijdens een zenuwdenervatie in groep F bleek het kwartje voor AZ langdurig in de goede richting te vallen. Aan het begin van de blessuretijd stond de ploeg van coach Pascal Janssen nog op 1-1 in Kroatië, terwijl Sociedad op weg was naar een nederlaag in Napels: 1-0.

De gelijkmaker voor Real Sociedad in de 92e minuut was een killer voor de achtste divisie in de Nederlandse competitie, waarna Rijeka met een doelpunt van Ivan Tomicac de genadeslag sloeg.

Arizona eindigde als derde in de groep met acht punten uit zes wedstrijden. Hiermee ziet de ploeg het einde van een Europees avontuur dat eind augustus begon in de voorronde van de Champions League. Napoli (11 punten) en Sociedad (negen punten) gaan naar de knock-outfase.

Arizona had de belangrijke finale van de groep bereikt. Zaterdag werd trainer Arne Slot plots ontslagen wegens gesprekken met Feyenoord. Janssen schoof op als zijn opvolger en debuteerde zondag met een thuisnederlaag tegen FC Groningen.

Albert Goodmondson miste een mooie kans om AZ op gelijke hoogte te brengen. (Afbeelding: ANP)

AZ ziet Bruno Martins vervroegd terugtrekken

Arizona ontmoette het vierde reekshoofd in Kroatië, een team dat niet echt een winterkans had, maar vastbesloten is om hun sportieve plicht te doen. De Kroaten gaven AZ een klein beetje de ruimte om hun schattige combinatiespel op het tapijt te leggen, en ondanks dat ze gedomineerd werden door bezoekers, bleven ze zonder grote problemen lange tijd rechtop staan.

READ  Nederland: Hull Feather voor Groningen

Arizona’s teleurstelling was de geblesseerde verdediger Bruno Martins Indy, hoewel er voor rust aanzienlijke winst was. Eerst werd een doelpunt van Rijeka afgekeurd wegens buitenspel en kreeg de rivaal van Real Sociedad in Napels geen doelpunt.

In het begin van de tweede helft kreeg Arizona een zware klap toen Luka Menalo Rijeka op voorsprong zette, na matiging van de interferentie van rechtsback Yukinari Sugawara. Albert Goodmondson kreeg geen levensgrote kans om snel orde op zaken te stellen.

Myron Boadu staat tegenover Rijeka-doelman Evan Nevesti. (Afbeelding: ANP)

Carlson rode kaart en late doelman halzen uit Arizona

De gelijkmaker kwam in de 57e minuut, Calvin Stings legde de bal langs Owen Legendal, die met een diagonaal schot de verkeerde doelman Evan Nivest verblufte.

Wetende dat met een ander doelpunt de winter werkelijkheid zou worden, zocht AZ naar het winnende doelpunt, maar de grootste kansen waren Rijeka vrij te spelen. De rode kaart van Jesper Carlson, die tien minuten voor het einde van de wedstrijd zwaar werd gestraft vanwege het opsteken van zijn been, maakte de situatie voor Alkmaders nog moeilijker.

Toen ging het mis voor de Cadmers met de marktsplitsing. Slechts enkele seconden nadat Sociedad zich met 1-1 herstelde in Napels, verbrijzelde Tomicac de laatste hoop van het Arizona-team in Stadion Rogewica in Rijeka.