AD 2024: Engeland wint van Nederland en plaatst zich voor de finale

2024 n.Chr
Doelpunt in de 90e minuut: Engeland verslaat Nederland en plaatst zich voor de finale

Scoorde het winnende doelpunt voor Engeland in de halve finale van het EK: Ollie Watkins

© Richard Pelham/Getty Images

Met hun beste prestatie van het toernooi tot nu toe heeft Engeland al de EK-finale bereikt en het Oranjefeest op verrassende wijze tot een einde gebracht. De sleutel tot succes is de strafschop en de joker.

Ze sprong blij Engeland kapitein Harry Kane in de armen van wedstrijdwinnaar Ollie Watkins. In volledige ontspanning voerde manager Gareth Southgate ook een vreugdedansje uit voor de bank. Met een laat doelpunt van Watkins in blessuretijd maakten de Engelsen woensdagavond een einde aan het grote oranje feest van het Europese voetbal en zijn ze nu nog maar één stap verwijderd van hun eerste grote titel in 58 jaar.

De ster rond Bayern-spits Kane en Judd Bellingham Champions League-winnaars versloegen Nederland met 2-1 (1-1) in de halve finales en de favorieten en winnaars staan ​​zondag in de finale tegenover Duitsland (21.00 uur/ARD en MagentaTV). ). Spanje. De Engelsen werden door hun absoluut opgetogen fans gevierd op de klanken van Sweet Caroline. Doelman Jordan Pickford dompelde zich onder in de menigte in het Engelse gebouw.

De Engelse aanvoerder Kane zei: “We hebben geschiedenis geschreven. Ik ben erg trots op alle spelers en de technische staf.” “Het was een moeilijk toernooi voor ons. Het was heel moeilijk om deze finale te bereiken. Maar we zijn er klaar voor!”

‘Ik zweer op het leven van mijn kinderen’

Voor 60.926 toeschouwers in Dortmund draaiden Kane (18e minuut / foutstraf) en Ollie Watkins, die Kane verving (90e minuut + 1), het duel om met hun doelpunten na een vroege achterstand met een prachtig doelpunt van Xavi Simons (90e minuut). minuut + 1). vii). In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden toonden de Three Lions dit keer hun voetbalkwaliteiten gedurende minstens de helft en leverden ze hun beste prestatie van het toernooi.

Manager Southgate, die eveneens zwaar bekritiseerd werd, had geluk met zijn wissels in de slotfase. “Ik zweer op het leven van mijn kinderen: ‘Ik zei tegen Cole Palmer: ‘Wij gaan naar binnen, ik scoor het doelpunt en jij speelt de pass'”, zei Watkins. “Het voelt ongelooflijk.”

Voor het eerst heeft Engeland nu een grote finale bereikt die niet op eigen bodem wordt gehouden. In 1966 werd het thuisland van het voetbal wereldkampioen tegen Duitsland in het Wembley Stadion. Drie jaar geleden verloren ze van Italië na strafschoppen in de EK-finale op dezelfde locatie. Nu komt de langverwachte tweede grote titel.

Eviva España tijdens de fanwalk

Het grote voetbalfestival in Dortmund beperkte zich niet tot de wedstrijd ’s avonds, maar begon rond lunchtijd. Ongeveer 100.000 Nederlandse fans veranderden de stad in een enorm feestgebied. Oranje domineerde volledig. Vanuit de fanbus, die inmiddels een soort cultus is geworden, delegeerde onder meer voormalig prof Wesley Sneijder aan blije fans die links en rechts feest vierden.

Orangi sloot zich aan bij wat volgens de politie de grootste fanmars in de geschiedenis van de stad was. De fans zongen vrolijk “Eviva España.” De Engelsen, die met 25.000 fans voldoende vertegenwoordigd waren, waren op dit EK voor het eerst duidelijk in de minderheid.

Grote snelheid in de halve finales van het EK

De Nederlanders begonnen uitstekend op het veld. Simmons won in de eerste helft van Engeland de bal van Declan Rice, rende een paar meter en sloeg de bal met volle kracht in de bovenhoek.

De Engelse tactiek van eerdere wedstrijden met de nadruk op controle en defensieve stabiliteit was nu achterhaald. De Drie Leeuwen moesten komen, en dat deden ze ook. Engeland, onder leiding van kapitein Kane, drong aan op een snelle gelijkmaker.

Strafschop tegen Nederland

Eerst slaagde de Bundesliga-topscorer er niet in om een ​​afstandsschot langs de Nederlandse doelman Bart Verbruggen te schieten, daarna werd hij hard in de voet geraakt door Denzel Dumfries toen hij probeerde te scoren in het strafschopgebied.

Kane viel, waarna de Duitse scheidsrechter Felix Zwier in de video opnieuw naar het tafereel keek en vervolgens een strafschop toekende. De overtreder zette de bal zelf om met een goed gericht laag schot en werd de enige topscorer van het EK in knock-outwedstrijden.

Engeland is aanvallend sterker dan ze in lange tijd zijn geweest

De benoeming van Zwire was vóór de wedstrijd in Engeland zeer twijfelachtig. Tijdens zijn tijd bij Borussia Dortmund was Bellingham zeer kritisch en viel de 43-jarige verbaal aan na de nederlaag tegen Bayern München. Dit keer was de ster in ieder geval blij met de strafbeslissing.

Voor de ogen van de Britse muziekgrootheden Adele en Ed Sheeran bleef Engeland vooruitgaan. De ploeg van Southgate was vrijwel onbekend en liet hun beste prestatie van het toernooi tot nu toe zien op het gebied van creativiteit en aanvallend leiderschap.

De bijzonder behendige Phil Foden zorgde voor paniek voor het Nederlandse doel. Eerst voorkwam Dumfries dat Engeland op de lijn kwam na het schot van de 24-jarige (23 minuten), waarna de afstandsinspanning van Foden de buitenpaal belandde (32 minuten). Voor Orangi had Dumfries pech toen een kopbal uit een hoekschop op de lat terechtkwam (30e minuut).

De tweede helft met minder actie

Het rustfluit bracht niet alleen een pauze, maar ook een korte pauze in de wedstrijd. De toeschouwers, die van het zingen hielden, kregen niet meer met zoveel aanstootgevende acties te maken. In plaats daarvan domineerden lange balsequenties het evenement. Pickford sloeg een sterke bal van de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk na een vrije trap in een hoekschop (65).

Over het geheel genomen hadden de Nederlanders nu veel meer controle. Tot aan de slotfase: eerst scoorde Bukayo Saka en bracht de stand op 2-1 voor Engeland (79e) – maar de ploeg van Koeman had geluk omdat setter Kyle Walker buitenspel stond. In de blessuretijd veroorzaakte Joker Watkins overweldigende vreugde in de harten van de Engelse fans.