EK-kwartfinales: Nederland plaatst zich voor de EK-halve finales na overwinning op Türkiye

Nederland – Turkije 2:1 (0:1)

een ploeg Holland Het won de kwartfinales van Türkiye met 2-1 en plaatste zich voor de halve finales van het EK. Samet Akaydin (35e minuut) kwam als eerste op voorsprong voor Turkije. In de tweede helft maakte Stefan de Vrij gelijk (70). Kort daarna draaide een schot van Cody Jakpo (76′) het duel in het voordeel van Oranje, al kreeg de Turkije-speler Mert Muldur als laatste de bal.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd, maar kwam niet tot scoren. Aan de andere kant was de Turkse ploeg verdedigend overtuigend en kregen ze na ongeveer een half uur steeds weer goede kansen. Uiteindelijk belandde een door de Turken genomen hoekschop buiten het strafschopgebied voor Arda Guler. Samet Akaydin schoof zijn daaropvolgende voorzet van een paar meter naar de verre paal met zijn kopbal achter de doellijn (35e minuut van de wedstrijd).

De Turken lieten in de eerste helft eigenlijk een heel defensief optreden zien, maar gingen na de pauze dieper op de eigen helft in. Hierdoor konden de Nederlanders het spel goed voor doel opbouwen. Ook de wissel van Wout Wghorst tegen de teleurstellende Steven Beguin zorgde voor momentum in de wedstrijd voor ‘Oranje’.

Het zou echter wel zo zijn geweest Turkije Na een vrije trap van Arda Guler in de 56e minuut van de wedstrijd werd de voorsprong bijna vergroot. Maar die raakte slechts de paal en de poging van Kenan Yildiz (65′) mislukte voordat Nederland kort daarna het spel veranderde: eerst liet hij De Vrij na een hoekschop alleen in het strafschopgebied en zette die van daaruit om in een centrale. De eindstand voor Nederland kwam uit een eigen doelpunt van Mert Muldaur.