1-0 tegen Bulgarije – Wedstrijd U-21 houdt Nederland onder druk dankzij gelukkige zege – Sport

• Het Zwitserse elftal onder 21 versloeg Bulgarije met 1-0 in de EK-kwalificatie.
  • Het cruciale doelpunt van Fabian Rieder in Lugano is belangrijk, ook al werd hij veroordeeld voor buitenspel.
  • Hiermee zet Zwitserland Nederland extra onder druk in hun strijd om zich rechtstreeks te kwalificeren voor EM 2023.

Net als in het eerste duel met Bulgarije in het najaar won het Zwitserse onder-21 team zaterdag met 1-0. Maar deze keer telde, naast de nipte overwinning, het beslissende doelpunt van Fabian Ryder in Lugano niet.

In de 56e minuut stond hij de thuisploeg toe een hoekschop te nemen. Na een andere ervaring deed de Bulgaarse doelman Damian Hristov een eerste redding en daarna een tweede redding, maar hij was zwak toen de Zwitser het derde schot maakte. Ryder was in staat om op korte afstand van de baseline te curlen.

Uit iteratie bleek echter dat de YB-vertegenwoordiger buitenspel stond. Omdat officials dit niet zagen en er geen VAR-technologie was in de kwalificaties voor het EK Onder-21, mochten de Zwitsers toch feestvieren. “Het was een gedwongen doelwit”, zei Reeder later. De 20-jarige gaf in een interview toe dat hij zelf geloofde dat hij een hacker was.

Het teamleiderschap van Mauro Lustrinelli was zeker niet onverdiend. In de eerste helft speelden beide teams bleek. Overtredingen, overtredingen en halve kansen werden tot vlak voor rust uitgewisseld. Maar toen zette de Zwitser het vuur hoger: in de 37e minuut raakte Dan Ndwi na een veelbelovend duwtje de paal en opende zo de Zwitserse persfase. Tot aan de rust lieten Castriot Emery, Reader en Emery opnieuw kansen liggen om op voorsprong te komen.

READ  Uitspraak in Maastricht: Boomplanters blijven ongestraft

weerbarstige Bulgaren

In de tweede helft wist de thuisploeg de druk vast te houden en dankzij Ryder beloonde ze zichzelf uiteindelijk – weliswaar met geluk – met 1:0. Even later Ndwi, die samen met de doelpuntenmaker de beste speler van het veld was , gemiste grote kans: onbetwist in het strafschopgebied legde hij een bal over het doel.

De Bulgaren presenteerden zich als koppige en uitdagende tegenstanders en creëerden ook hun eigen kansen. Er was echter geen 100 procent match tussen hen en de gelijkspel viel niet meer. Zo kon het team onder de 21 zijn zevende overwinning vieren in de negende kwalificatiewedstrijd voor het EK 2023 in Roemenië en Georgië. Ondertussen wordt Nederland weer gepasseerd in de tabel en staat op de eerste plaats – en dat kwalificeert hen alleen maar om zich rechtstreeks te kwalificeren.

De rivalen hebben echter een wedstrijd in de hand gespeeld en zullen opnieuw moeten falen in hun laatste twee wedstrijden tegen voetbaldwergen Gibraltar en Wales om definitief terug te keren naar de tweede plaats.

Zo gaat u verder

Aanstaande woensdag vindt de laatste kwalificatiewedstrijd van Zwitserland plaats buiten hun stadion in Moldavië (vanaf 17:50 uur live op SRF). Nederland speelt pas hun laatste wedstrijd in drie dagen.

Naast de winnende groep kwalificeren ook de top negen runners-up zich rechtstreeks. Op deze weg is ook iets mogelijk voor Zwitserland. Wat zeker is, is dat ze in het slechtste geval nog een runner-up in de groep zal spelen in de play-offs voor een EM.